Miirun hiirileikki (video)

Ilman hiiriä ei Suomessa ehkä olisi ollenkaan kissoja. Näin ainakin, jos on uskominen Minna Keinäsen & Harri Nymanin 'Kissojen Suomi' -kirjaa.

Ensimmäiset kissat Suomeen tulivat noin tuhat vuotta sitten, niihin aikoihin, kun suomalaiset alkoivat olla riippuvaisia viljasadoista. Kissoja tarvittiin pitämään vilja-aittoja tuhoavat hiiret ja rotat kurissa.

"Maanviljelyksen alkuaikoina vain ja ainoastaan kissa pystyi takaamaan, että viljan laajamittainen varastointi onnistui", kirjoittavat Keinänen & Nyman.

Kissat tulivat tänne laivojen mukana niin idästä kuin lännestäkin. Myös laivoissa niillä oli tärkeä rooli lastin turvaamisessa hiiriltä.

Miiru olisi ehdottomasti lunastanut paikkansa ammoisten aikojen maalaistalossa, sen verran ahkera saalistaja se on, kuten aiemmin kerroin. Osa saalistuksen riemua on leikitellä saaliilla ennen kohtalokasta iskua. Vaikka meilläkin on sellainen vedettävä hiiri, joka pyrähtää eteenpäin aina kun sitä tassulla vähän tönäisee, ei se vedä vertoja aidolle tapaukselle.

Tässäpä Miirun ensiesiintyminen videolla!

P.S. Videossa maton etualalla näkyvä pieni möykky on juuri sellainen sisäelinjäänne, joka useimmiten jää syödystä saaliista jäljelle.

Kommentit