Lahjakassi paperista

Tein alkusyksystä oman pihan aroniamarjoista ja omenista hilloja ja chutneya, joita on nyt joulun aikaan tarkoitus viedä joulutuomisina kyläpaikkoihin. Aikomukseni oli ommella hillopurkeille jonkinlaiset lahjakassit, mutta kun aloin etsiä netistä vinkkejä sitä varten, tuli vastaan suuri määrä paperisten lahjakassien ohjeita. Koska minulla on jouluaiheisia skräppipapereita reilusti yli oman tarpeen, päätinkin unohtaa ompelut ja tehdä sen sijaan paperisia lahjakasseja.

Sunnuntain Hesarin välissä tuli vielä sopivasti Hartwall Jaffan tarjoama hauska lahjapaperiarkki, joka oli myös ihan omiaan näihin lahjakasseihin. Näiden lahjakassien materiaaliksi sopii periaatteessa mikä paperi vain, esimerkiksi sanomalehdestä saa veikeän näköisiä kasseja. Sanomalehtipaperi on niin ohutta, että kannattaa laittaa useampi arkki päällekkäin, jos siitä tekee kasseja.

YouTubesta löytyy läjäpäin videoita, joissa opastetaan, kuinka näitä kasseja tehdään. Tässä kuitenkin myös minulta tiiviit ohjeet, miten lahjakassi syntyy tosi nopeasti.

Tämä oli se Hesarin välistä löytynyt lahjapaperiarkki, joka on tässä kuvassa jo leikattu kahteen osaan, eli arkista saa kaksi (keskikokoista) pussia.


1. Taita arkin yläreunasta n. 2 cm sisäpuolelle, jotta kassiin tulee nätti yläreuna (unohdin ottaa tästä vaiheesta kuvan, joten kuvittele tämä vaihe mielessäsi).

2. Taita arkin reunat keskelle niin, että ne menevät noin 2 cm päällekkäin. Liimaa tämä keskisauma kiinni.


3. Taita seuraavaksi pohjasta reilu taitos yläreunaa kohti. Tämän taitoksen korkeus määrittää pussin pohjan syvyyden.


 4. Nosta taitettu alaosa pystyyn ja levitä sen kummastakin reunasta kolmiot alla olevan kuvan mukaisesti:


5. Käännä kassin pohjareuna itseesi päin ja taita seuraavaksi  "alakolmion" kärki niin, että se taittuu yli kuvassa viivottimella merkityn keskireunan.


6. Voit jo liimata tämän alataitoksen kiinni tai tehdä sen taitettuasi ensin sivut sisällepäin. Joka tapauksessa ennen kuin taitat "yläkolmion" kärjen, kannattaa nuo sivut kääntää, koska sivutaitos merkitsee suoraan kohdan, mistä taitat tämä yläkärjen. Tein pari ensimmäistä niin, että taitoin sivut vasta, kun olin taittanut pohjasta sekä ala- että yläkolmion kärjet, ja kärkitaitoksista tuli helposti eri levyisiä. Pääasia on, että yläkärki ulottuu alakärjen päälle, jotta saat sen liimattua kunnolla kiinni.


7. Liimaa pohjan taitokset kiinni. Taita sivut vielä toisellekin puolelle kassia, jotta saat taitoksista terävät.


8. Avaa kassi eli levitä sen pohja ja taittele sivut aiemmin tehtyjen taitosten avulla etu- ja takakappaleen väliin.

Ihan on jo kuin paperipussi.
9. Jos haluat laittaa pussiin kantohihnat, tee yläreunaan rei'ät ja pujota niistä narut läpi.

Tähän en tehnyt kantohihnoja, vaan sitten, kun pussissa on lahjat sisällä, taitan reunan ja pujotan lahjanarun taitosten väliin.
Minun jouluiset skräppipaperini ovat pääasiassa kokoa 30 cm x 30 cm, ja totesin sen koon liian pieneksi tarkoituksiini. Onneksi lahjakassin voi aivan yhtä hyvin tehdä kahdesta yhdistetystä arkista, kas näin:

1. Ensin on kaksi samankokoista arkkia, tässä tapauksessa 30 cm x 30 cm. 

2. Laitetaan ne päällekkäin ja taitetaan yläreunasta pari senttiä. Näin saadaan kumpaankin juuri samankokoinen taite. Erota sitten arkit toisistaan. 

3. Taita toisen arkin sivusta muutama sentti sisään, levitä siihen liimaa ja sijoita toisen arkin reuna siihen päälle. Toista samat vaiheet toisessa reunassa niin, että nyt teen taitoksen äsken päälletulleeseen arkkiin. 
 4. Tee sitten pohjan ja sivujen taitokset ihan kuten edellä kuvatussa yhdestä isosta arkista tehdyssä kassissa.

5. Jos kiinnität kassiin narut, tee yläreunaan rei'ät.

Kahdesta A4-arkista tuli tällainen lahjakassi. 

Lahjakassivalikoimaa.

Kommentit