Sytykekukkasia

Jotkut sanovat näitä sytykeruusuiksi, ja jotkut osaavat niistä oikeasti tehdäkin ruusun näköisiä. Minulla näistä tuli lähinnä kaukaisesti kukkia muistuttavia. Mutta ei se mitään, takkaa sytyttäessä toimivat silti aivan loistavasti.

Mistä siis on kyse? Munankennoista tehdyistä, steariiniin dipatuista sytykkeistä. Tämä on kätevä tapa kierrättää käytetyt munankennot ja kynttilänjämät, ja samalla tosiaan saa erittäin toimivat takkasytykkeet. Näitä kannattaa tehdä vaikkapa joululahjaksi jollekin, jolla on takka. Saaja aivan varmasti arvostaa tätä lahjaa!

Tarvitset siis

  • munankennoja (erimalliset kennot toimivat eri lailla, osa paremmin, osa tosi huonosti)
  • steariinia (vanhoista kynttilöistä tai erikseen ostettua - muista myös värijauhe, jos ostat valkoista steariinia ja haluat kukkiin väriä)
  • steariinin keittoon uhrattavan kannellisen kattilan (itse ostin kirppikseltä parilla eurolla tähän sopivan kattilan) 
  • jonkinlaiset pihdit kukkasten dippailuunVasemmanpuoleinen kenno on tosi huono näihin kukkasiin: liian korkea osa tuossa keskellä ja onnettomat reunat sivuilla. Oikeanpuoleinen on puolestaan melko täydellinen: tasaiset reunat kuppien joka reunalla. 
Kukkaset (kauneimmillaan ruusut) rakennat irrottamalla ensin kennon kupit kukkien pohjaksi. Lopuista osista revit n. 1,5 sentin levyisiä suikaleita, jotka rullaat ja asetat kuppien sisään, yhden suikaleen kuhunkin kuppiin. Tässä vaiheessa huomaat, että joidenkin kennojen kupit toimivat paremmin kuin toisten.

Valmiit dipattavaksi. 
Sitten sulatat steariinin kattilassa. Älä tee niin kuin minä eli laitoin steariinikattilan suoraan liedelle, vaan tee niin kuin turvallisemmin ohjeistetaan eli steariinikattila vesihauteeseen. Joka tapauksessa pidä kattilan kansi lähellä siltä varalta, että steariinikeitos kiehahtaa: sammuta palo laittamalla kansi päälle. Eikä ehkä tuo sanomalehti kattilan lähellä myöskään ole kovin hyvä ajatus...


Kun steariini on sulaa, voit ottaa lieden pois päältä tai pitää pienimmällä, että lämpö pysyy yllä. Sitten vain dippailet kukkaset steariiniin (ja toivot, että ne pysyvät kasassa). Minä dippasin tällä kertaa vain kerran, sillä näitä kukkasia oli aika iso määrä ja steariini uhkasi loppua kesken. Mitä useamman steariinikerroksen kukkaset saavat, sitä nätimpiä niistä tulee. Mutta jo tämä yksikin kerros riittää hyvin itse tarkoitukseen eli takan sytyttämiseen.


Kun steariini on jäähtynyt, kukkaset ovat valmiit pakattavaksi tai käytettäväksi.


Kommentit