Onko kissalla tunteet?

No tietenkin kissalla on tunteet! Mutta millaisia tunteita, se onkin sitten jo vaikeampi kysymys.

Kissojen käytös saattaa niitä vähemmän tunteville antaa sen vaikutelman, että kissat olisivat melko välinpitämättömiä ja muista piittaamattomia otuksia. Kissoja yhtään tunteva sen sijaan tietää, ettei tuo pidä ollenkaan paikkaansa.

Luin äskettäin Jeffrey Massonin mainion kirjan Kissako tunteeton? Yhdeksän kissamaista tunnetta, jossa tämä lukuisia kissoja elämänsä aikana omistanut amerikkalainen, Uudessa-Seelannissa asuva kirjailija kuvailee yhdeksää kissojen tunnetta. Yhdeksän niitä lienee kirjaan valittu siksi, että kissallahan sanotaan olevan yhdeksän henkeä - siitä on saatu kirjalle näppärä alkuperäinen nimi "The Nine Emotional Lives of Cats".

Osa Massonin kuvaamista tunteista osuu omien kokemuksieni perusteella kohdalleen, osasta olen hieman tai täysinkin eri mieltä. Kirja on kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen lukukokemus, ja sen parasta antia ovat Massonin välillä veikeätkin kuvaukset ja analyysit kissoista.

Jotta tunnepostauksesta ei tule kerralla liian pitkä ja raskas lukea, pureskelen noita Massonin kirjassaan kuvaamia yhdeksää tunnetta pikku hiljaa yksi per postaus.

Kirjan ensimmäinen luku ja tunne on NARSISMI. No, minusta narsismi ei ensinnäkään ole tunne, vaan luonteenpiirre. Tämä luku on muutenkin hieman ristiriitainen, sillä pitkän kiertelyn, kaartelun ja perustelujen jälkeen Massonkin toteaa, että kissa ei suinkaan ole narsisti, muista piittaamaton ja muita ajattelematon itsekäs otus.

Sellaisen vaikutelman kissa saattaa kuitenkin antaa. Toisin kuin koira, kissa ei liiemmin tottele käskyjä eikä pyri mielestelemään omistajaansa (palveluskuntaansa). Jos koira on tehnyt jotain kiellettyä, se vaikuttaa nololta ja katuvaiselta. Kissa ei pyytele anteeksi.

Onko kissa siis narsistinen, itsekäs, itsekeskeinen? Masson toteaa luvun loppupuolella: "Yleisessä kielenkäytössä sana narsistinen tarkoittaa ihmistä, joka ajattelee vain itseään; kissat ajattelevat hyvinkin paljon muita, myös meitä. Se, mitä ne meistä ajattelevat, on toinen juttu."



Kuva: The New Yorker
Ja edelleen Masson jatkaa: "Kissa ei ole narsisti, vaan se on tyytyväinen siihen, mitä on, sellaisenaan. Kissat eivät tarvitse meiltä jatkuvaa hyväksynnän vakuuttelua [toisin kuin koirat?]. Ne tietävät kyllä, miten upeita ovat." Parhaimpana vastaväitteenä narsismille Masson toteaa sen, että kissoilla on kyky rakastaa. Rakkaus onkin seuraava kappale kirjassa eli siitä tarkemmin tulevassa tunnepostauksessa.

Tässä kuitenkin jo yksi kissarakkausvideo, joka tuli ihan äskettäin vastaan Facebookin feedissä:
The Most Loving Cat in the World.

Kommentit