Aikasyöppö

Blogi on joutunut viime aikoina olemaan hieman hunningolla, pahoittelut siitä. Jo useamman viikon ajan lähes kaikki liikenevä vapaa-aika on kulunut erään jo heinäkuussa aloittamani projektin parissa. 

Sain silloin mielestäni hyvän idean tehdä Ifolor-kuvakirjan MitäMissäMilloin-tyyliin lokakuussa 50 vuotta täyttävälle läheiselle synttärilahjaksi. Olen tehnyt vastaavanlaiset kirjat rippilahjaksi parille kummilapselle, heidän siihen astisista elinvuosistaan. Idea on siis, että kirjassa on joka vuodelle yksi aukeama. Aukeaman toisella sivulla on kuvia henkilöstä tuona vuonna ja toisella sivulla sitten maailman tapahtumia tms. 

Ensimmäisenä kirjan saanut kummilapsi on syntynyt vuonna 2000, ja vuodet 2000-2015 olivatkin melkoista muutosta: tuli somet, blogit, Facebookit, iPhonet, digiboksit jne. No, kun minulla nyt oli nuo 15 vuotta jo valmiina kirjaa varten, ajattelin, että nopeastihan teen samalla periaatteella 50 vuotta... 

Ei se ihan niin tietysti mennyt. Ensinnäkin Ifolorin versio oli tällä välin muuttunut enkä saanut enää kummilapselle tehtyä kirjaa uuden pohjaksi. Vanhojen kuvien etsimisessä oli oma hommansa, lisäksi kuvat piti tietenkin skannata. Kirjaston varastosta löytyi joka vuodelle MMM-kirjat, joista selasin vuoden tapahtumia. Ja 50 vuotta on kuitenkin aika paljon enemmän kuin viisitoista.

Työ eteni tasaisen hitaasti, kunnes tuli melkoinen takapakki. Olin saanut valmiiksi vuoden 1992 eli olin puolivälissä, kun - pam - kuvakirjatiedosto yhtäkkiä tyhjenikin. Kaikki poissa! Enkä tietenkään ollut ottanut varmuuskopiota.  Argh! 

No, olen sen verran sisulla ja sinnikkyydellä siunattu ihminen, että luovuttaminen ei tullut kysymykseenkään. Ifolorin asiakastuki sai sentään pelastettua kuvakirjan siihen astiset tekstit, tai ainakin enemmistön niistä, ja kuvathan minulla toki oli koneella tallessa. Homma alkoi siis kutakuinkin alusta. Sen verran oioin tuosta eteenpäin, etten enää lainannut kirjastosta MMM-kirjoja, vaan napsin vuosien tärkeimmät tapahtumat Wikipediasta. Tykkään kyllä MMM-kirjoista enemmän lähteenä, sillä niistä saa tietoa myös ajan ilmiöistä.

Tänään sain vihdoin kirjan valmiiksi, ja se on nyt lähetetty teetettäväksi. Vihdoin on siis taas aikaa kaikkeen muuhunkin, kuten vaikkapa blogin päivitykseen. 

Kissoille kuuluu hyvää. Tässä muistinvirkistykseksi muutama kuva niistä. Lisää kuulumisia tulossa nyt ihan lähiaikoina. Kuvakirjaprojektin lähdemateriaalia. Oli kyllä ihan kiinnostava sukellus viiteen vuosikymmeneen tämä projekti. 

Ihan koko aikaa ei jaksa koneenkaan ääressä olla, vaikka kuinka deadline ahdistaisi, joten sain myös luettua tämän kirjan.

Ja viikko sitten pistit omenat ja aroniat mehuksi. 

Näin syksyn tullen Tupsu jopa nukkuu silloin tällöin päiväunet jo sisällä. 

Kommentit