Saumurikurssilla surautettuja

Mennyt viikonloppu kului minulla rattoisasti saumurikurssilla. Perjantai-iltana aloitettiin saumurin langoittamisella, ja sunnuntaina surautin onnistuneesti jumppatrikoot itselleni. Erittäin hyvä kurssi kaikin puolin!

Mutta mistäpä keksin sellaiselle mennä? Kurssi tuli itse asiassa vähän yllättäen itsellenikin. Viikkoa aikaisemmin löysin kirppikseltä mainiota retrokangasta, josta ajattelin, että olisi kiva tehdä sellaisia muovipussinkorvikekasseja. Niitä on kuitenkin tylsä ommella ompelukoneella, kun pitää huolitella useita reunoja. Niinpä päätin, että nyt voisin vihdoin hankkia saumurin.

Saumuri on kuitenkin kallis hankinta, varsinkin jos sen hankkii ihan vain siksakin korvikkeeksi. Olisi siis kiva oppia, mitä kaikkea muutakin saumurilla voisi tehdä, ja miten sitä ylipäätään oikeaoppisesti käytetään. Löysin kurssin, mutta se oli täynnä. Ilmottauduin kuitenkin jonoon, ja sain kuin sainkin peruutuspaikan heti seuraavana päivänä ilmottautumisesta. Ja vasta hyväksyttyäni kurssipaikan tajusin, että kurssihan on jo seuraavana viikonloppuna. No, onneksi ei ollut mitään sen kummempia suunnitelmia sille viikonlopulle, joten se kului nyt sitten saumurien parissa.

Meitä kurssilaisia oli noin kymmenen. Vain minä ja kaksi muuta käytimme kurssipaikan saumureita, muilla oli omat mukana. Kaikilla saumurin omistajilla tarina oli kutakuinkin samanlainen: saumuri oli tullut hankittua, mutta sitä ei osattu käyttää.

Kurssi siis alkoi saumurin osien läpikäynnillä ja langoittamisella. Viikonlopun kuluessa opittiin erilaisia 4- ja 3-lankaisia ompeleita, kuten nelilankainen simultaanitikki, kolmilankainen yliluotteluommel, kierto-, rullapäärme- ja reunaompeleita, laakaommel. Tuli tutuksi, miten tikin leveyttä voi säätää, mikä on differentiaalisyöttö, miten saumurilla päätellään tai ommellaan kulmia ja kuminauhoja.

Aivan loistava tietopaketti siis tuli lyhyessä ajassa. Ja mikä parasta, kaiken teorian ja harjoittelun lomassa pääsi tilkkujen lisäksi ompelemaan ihan oikeitakin juttuja. Minä ompelin itselleni olohousut college-kankaasta ja kokopitkät jumppatrikoot.

Nyt enää tarvitse päättää saumurimerkki ja -malli ja ostaa sellainen kotiin, että pääsee jatkamaan saumurin salojen opiskelua.

Tästä se alkoi perjantaina. Harjoituksen vuoksi langoitimme saumurit erivärisillä langoilla.

Erinäisiä harjoitusompeleita

Näistä jumppatrikooista tuli todella hyvät! Jos sovittaisin näitä kaupassa, ostaisin ehdottomasti. Istuvat minulle todella hyvin.

Varsinaisessa kaavassa olisi vyötärölle tullut kuminauha, mutta en halunnut sellaista, joten tein vyötärökaitaleen samasta kankaasta laittaen vain raidat pystysuuntaan. 

Ai että, saumuri tekee niin ihanan siistiä jälkeä!

Tässä se vyötärökaistale koko pituudessaan. Lahkeet on vielä lyhentämättä ja lahkeensuut viimeistelemättä. Tein lahkeista tarkoituksella ylipitkät, sillä halusin olla varma, että pöksyistä tulee riittävän pitkät. Kangas on muuten Eurokankaan palalaarista, todella joustavaa ja todella mukavaa kangasta.

Nämä collegehousut oli lauantain tekeleeni. Näistä on vielä vyötärön kääntö ompelematta, koska sen ompelen kotona ompelukoneella... kunhan ensin saan vielä vähän säädettyä sitä. 

Näissäkin pöksyissä sisäsaumat kehtaa esitellä. 

Kommentit