Satoa luvassa

Puiden ja pensaiden kukinnan perusteella on tulossa hyvä satovuosi. Täytyy vain toivoa, ettei lämpimän jakson perään tule mitään liian kylmää jaksoa pilaamaan hyvin alkanutta marjantuotantoa. 

Omenapuu on täynnä kukkia.
Miiru toimi työnvalvojana, kun istutin viisi uutta marjapensasta pihamaalle.  Hyvin oli homma valvottu, sillä ilokseni vaikuttaa siltä, että kaikki viisi pensasta ovat lähteneet terhakkaan kasvuun. Saattapa jokunen niistä tuottaa jopa muutaman marjankin jo tänä kesänä, ainakin muutama kukka niissä jo oli.

Istutin muutamaa eri lajiketta sekä punaista että mustaa. Sitä kai suositellaankin, sillä ristipölytys lisää marjojen määrää ja kokoa. Suurimpaan kasvuun on äitynyt Punainen hollantilainen, perää taas pitää Marski-mustaherukka.

Punaisessa hollantilaisessa on useita kukkia.
Tupsu puolestaan ohjasi aiemmin keväällä vanhojen marjapensaiden leikkaamista. Leikatut pensaat olivat niin rääpäleen näköisiä, että aloin pelätä leikanneeni ihan liikaa. Nyt lehtien tultua tilanne on kuitenkin ihan toinen. Leikatut pensaat ovat kuin uudestisyntyneet ja aivan täynnä kukkia. Kyllä Tupsu siis tiesi, mitä teki ohjeistaessaan minua. 

Eipä uskoisi, että muutama viikko sitten tämä pensas oli vastaleikattuna sen näköinen, ettei taatusti tuota enää yhtään marjaa.


Karviainenkin lupailee marjoja. 

Marjatuomipihlaja eli saskatoon. Tällainenkin pensas - tahi puu, sen verran korkeaksi on kasvanut - pihaltamme löytyy. Alkuun en ollut aivan varma, ovatko tämän marjat syötäviä. Maistatin miehellä ja kun ei käynyt kuinkaan, olemme päätelleet tämän lehtien ja marjojen perusteella saskatooniksi eli marjatuomipihlajaksi. Sen marjat maistuvat melko mustikkaiselle. Ne maistuvat kovasti myös linnuille, joten jos ei niitä ole poimimassa juuri oikeaan aikaan, ei meille jää mitään syötäväksi.

Kommentit