Hattuja

Veljentyttöni esitti toiveen, että ompelisin hänelle Marimekon kalastajahatun. Tarkemman kyselyn jälkeen varmistui, että toiveissa olisi Olema-hattu, mutta mustalla unikkokankaalla. Tämähän oli itselleni kiintoisa haaste, koska en ole aiemmin ommellut hattuja. 

Kankaan löysin tietenkin helposti ensimmäisestä kohdalle osuneesta Marimekko-liikkeestä, mutta hattuja ei siellä ollut. Etsintä jatkui kesälomareissun yhteydessä ja Jyväskylän liikkeestä löytyi hattukin, joten pääsin tutkailemaan sen rakennetta. Malli vaikutti varsin simppeliltä, mutta etsin kuitenkin netistä hatun kaavoja työn tueksi. "Bucket hat pattern" oli hyvä hakutermi, ja vaikken täydellistä kaavaa lopulta löytänytkään, löysin sellaisen, josta oli hyvä lähteä soveltamaan eteenpäin. Palaan kaavaan tarkemmin toisessa postauksessa, sillä ajattelin julkaista tästä hatun teosta myös vaihe vaiheelta -ohjeen. 

Jouduin lopulta tekemään kolme kokeiluversiota, ennen kuin uskaltauduin tekemään veljentytölle menevän hattuversion oikeasta kankaasta. Kahteen ensimmäiseen tuli liian leveä lieri ja kolmosversiossa sekä lieri että keskiosa olivat kahdesta palasta tehtyjä. Halusin lopullisen version olevan yhdellä saumalla, kuten Marimekonkin lätsässä on. Sopivan kaavan lieriin sain otettua omasta aurinkohatustani. 

Tässäpä kuvia hatuista, päinvastaisessa järjestyksessä eli ylimpänä viimeisin versio. Veljentyttö oli tyytyäinen lopputulokseen ja sehän on pääasia! Teinpä tuosta Unikko-kuosista samanlaisen hatun myös itselleni, kun kangasta riitti. Tulisivat vain helteet takaisin, minulla kun riittää näitä hellehattuja nyt. 


Neljäs kerta toden sanoi tällä kertaa. 

Kolmas yritelmä oli jo melko hyvä, mutta sekä lierissä että keskiosassa on kaksi saumaa. Tämä meni myös veljentytölle. 

Toinen yritelmä: vanhoja farkkuja ja toista jämäkangasta. Tästä tuli oma suosikkini. 


Ensimmäinen harjoitelma syntyi vanhoista farkuista ja valkopilkkuisesta oranssista jämäkankaasta (lierin alaosa sillä). Tämä ei tule käyttöön, niin moni kohta on siinä vinksallaan. Mutta väriyhdistelmä on hauska. 

Valmis "ämpärihattu" päässä. 





Kommentit