Missä päivä paistaa eniten?

Pimeä vuodenaika alkaa vähitellen väistyä, kun päivät pitenevät kiihtyvällä vauhdilla. Jo marraskuun harmaudessa aloin miettiä, kumpi mahtaa voittaa päivänvalon kokonaismäärässä vuositasolla: Suomi vai päiväntasaaja. Ovathan päivät täällä tosiaan marras-tammikuussa hyvinkin lyhyitä, mutta toisaalta kesällä saamme nauttia auringosta lähes vuorokauden ympäri.

Päätin nyt vihdoin oikein laskeskella, miten asia oikein on. Otin vuorokausikohtaiset auringonnousu- ja laskuajat Päivyri-nettisivuilta, vein exceliin ja laskin päivänvalon määrän listatuille paikkakunnille ensin päiväkohtaisesti, sitten kuukausitasolla summattuna. Summatut arvot näkyvät taulukosta alempaa. 

Mikäli laskelmani menivät oikein, näyttää olevan niin, että Rovaniemellä saadaan nauttia päivänvalosta kaikista eniten, kaikkiaan 4686 tuntia vuodessa. Muutenkin pohjoisen paikat kirivät kärkisijoille: Oulu ja Utsjoki. Yllätys tai ei, Päiväntasaaja häviää tasaisella 12 tunnin päivittäisellä valomäärällään  kirkkaasti kaikille Suomen paikkakunnille. 

Kaikkea sitä miettiikin ja viitsii aikaansa käyttää, jotta saa mieltään askarruttaneeseen kysymyksen vastauksen. Mutta ainakin minua tämä tieto ilahdutti ja hieman lohdutti näiden lyhyiden päivien aikaan. Tammikuu ei kyllä ole yhtään verrattavissa marraskuuhun synkkyydessään. Nyt ollaan kuitenkin menossa jo valoa ja kesää kohti, ja juuri saatu lumi valaisee maisemaa pimeälläkin. 







Oulun, Rovaniemen ja Utsjoen lukemat eivät ole aivan tarkkoja, vaan hieman ylöspäin pyöristyneitä, sillä oioin laskennassa pyöristämällä päivänvalon määrän kokonaiseen vuorokauteen (24 h) niinä kesäkauden päivinä, joina excel laski tuntimäärän miinukselle, eli esim. aurinko nousi 1:31, mutta laski 1:12. Eivätköhän nuo paikkakunnat silti voittaneet kisan.




 

Kommentit