Lapasviikko: lapinlapasia

Mummoni oli ahkera neuloja. Sukkia ja lapasia valmistui aina talvisin isot läjät ja niistä sai valita itselleen sopivimmat ja ne, mitkä omaan makuun parhaiten osuivat. Useimmat, elleivät peräti kaikki, lapaset oli somistettu lapinlapasten kuvioilla. 

Kun löysin eteisestä vaatekaapin perukoilta yhdet käyttämättömät, mummon neulomat lapinlapaset, totesin, että voisin itsekin yrittää tehdä tällaiset. Ihan vain, koska mummo ei ole täällä enää näitä minulle neulomassa.  

Arvostukseni näitä lapasia kohtaan nousi kyllä taivaisiin neuloessani tuota kämmenosan kuviota. Kesti kauan (kolmannen lapasen loppupuolelle), ennen kuin sain jotain järkeä intarsialankojen käsittelyihin niin, etteivät ne olleet heti yhden kerroksen jälkeen täysin solmussa. 

Jämälankojen käyttöönhän tämä malli on mainio, joten ehkäpä uskaltaudun yrittämään vielä lisääkin näitä. Tähän harmaapohjaiseen lapaseen kuviot on tehty heijastavilla Hohde-langoilla, keltavihreällä, valkoisella ja pinkillä. Ohuemmilla langoilla saisi tehtyä vaikuttavamman kuvion, mutta meneehän tämä näinkin. 



Hieman ne heijastelevat, nuo Hohde-langat.

"Ihan ok", oli Miirun arvio lapasista.

Nämä ovat mummoni tekemiä. Vasemman puoleiset ovat ne tuorein löytö ja siis käyttämättömät. Keskimmäisiä olen käyttänyt jonkin verran ja harmaapohjaisia paljon, kuten ehkä kuvastakin pystyy päättelemään.

Kommentit