Lasihelmiä tekemässä

Joulun alla näin Instassa mainoksen lasihelmikurssista, kaksi yhden hinnalla. Ei ollut vaikea houkutella ystävää mukaan ja niinpä ostimme kurssin itsellemme joululahjaksi. Helmikuun alkupuolella sitten kävimme tällä kahden tunnin kurssilla. 

Kurssin järjestää kultaseppä Niina Halonen studiossaan Helsingin keskustassa. Enpä ollut sielläkään käynyt pandemian alun jälkeen, joten fiilis oli kuin olisi ulkomaille mennyt. 

Kurssi oli todella hauska kokemus. Helmet tehtiin lasitikkuja kaasuliekissä sulattamalla, metallitikkua pyöritellen, yksinkertaistetusti kuvattuna. Perustekniikka oli nopea oppia, eri asia sitten tietenkin, miltä lopputulos näyttää. Kyllä ne ainakin helmiksi tunnistaa, kun ovat kutakuinkin pyöreitä ja keskellä reikä. 

Kaksi tuntia saattoi kuulostaa etukäteen ajateltuna lyhyeltä ajalta, mutta oli kyllä varsin riittävästi. Lasin sulatukseen ja metallitikun pyörittämiseen kuumassa liekissä joutuu keskittymään niin hartaasti, että kahden tunnin jälkeen olimme ihan puhki. Ehdimme kumpikin tehdä seitsemän helmeä. Ne jäivät studiolle uuniin kovettumaan ja Niina postitti ne meille pari päivää myöhemmin. 

Ehdottomasti suosittelemisen arvoinen kurssi. 

Tässä kuvassa ystäväni tekemät helmet.

Etualalla vasemmalla olevat värikkäät tikut ovat lasia, joista helmet sulatettiin. Oikealla puolestaan eri paksuisia metallitikkuja, joiden ympärille lasia sulatetaan.


Kaasuliekki on sen verran kirkas, että suojalasit ovat tarpeen. 

Sinne uuniin pääsivät tuotoksemme kovettumaan.


Minun tuotokseni. Käytin hieman räväkämpiä väriyhdistelmiä kuin ystäväni. 


Mallikappaleita, joihin pyrkiä. 



 

Kommentit