Sattuma-sukat

Jämälankojen kuluttaminen asusteisiin on alkanut. Muun muassa tummansinistä Novitan 7 veljestä -lankaa jäi monta kerää yli, kun jätin neulomatta hihat Karkkineuleeseen. Niinpä sininen pääsi pääväriksi näihin raitasukkiin, jotka nimesin - koska kaikilla kivoilla sukilla pitää olla jokin nimi - Sattuma-sukiksi. Sattumaa olivat ensimmäisen sukan värivalinnat. Toisessa raidat olisivat tietenkin voineet olla eri järjestyksessä, mutta hillitsin sattumaa sen verran, että tein toisen sukan täysin samanlaiseksi. 

Varressa ja jalkaterän päällä oleva ruudukko on tehty nostetuilla silmukoilla. Eli nämä sukat oli superhelppo ja nopea neuloa: vuorotellen kaksi kerrosta sinisellä, kaksi kerrosta jollain värillä, värikerroksella silmukan nosto edelliseltä riviltä aina kahden silmukan välein. Kullakin värillä neuloin kaksi raitaa ennen värin vaihtoa. Jalkapohjassa silmukannostoja ei ole, jotta pohja on tasainen. 


Ajatuksen nostettujen silmukoiden värikkääseen käyttöön sain Kotiliesi Käsityö 5/2023 -lehdessä olleesta neulepuseron ohjeesta. Sen puseron ohje löytyy myös täältä: https://www.teeteeshop.fi/noro-friedelite-pusero-ohje-langat.html. Neuleessa käytetyt Noro-langat ovat melko kalliita, joten ainakaan vielä en raaskinut ostaa niitä. Tosin kerässä on 200 g, että ei se nyt oikeastaan kovin paljon kalliimpaa ole kuin muut ns. paremmat villalangat. Lisäksi tuolla Teeteeshopissa oli kirjavaa Ito-lankaa vain ankeamman sävyisenä kuin mitä ohjeessa on käytetty. Yritin löytää lankoja jostain ulkomaisesta lankakaupasta, mutta huonolla menestyksellä. 

Upealta kyllä vaikuttavat nuo Ito-langat. Omalla väriraidoituksellani pääsin melko lailla samaan värikylläisyyteen, joten sikäli kokeilu onnistui. Päättelin väriraitojen langat jo neuloessa, joten säästyin valmiin sukan lankojen päättelyltä, mikä näissä sukissa olisi muuten ollut melkoinen urakka. 

Sukat on neulottu 56 silmukalla kokoon 46. Eli joku isokenkäinen saa nämä joululahjaksi, en vain vielä ole päättänyt, kuka. Tarkoitus on tehdä samankokoisia sukkia enemmänkin, sillä lähipiirissä on tämän kokoisia jalkapareja useampikin. 


Raitasukat näyttävät varsin hauskalta nurjallakin puolella: 


 

Kommentit