Minkä arvoinen kissasi on?

Oletko koskaan harkinnut vakuuttaa kissasi? Tai oletko jo vakuuttanut?

Kissat, kuten muutkin lemmikit, ovat tärkeitä ja rakkaita perheenjäseniä, jonka haluaa saavan parasta mahdollista hoitoa tilanteen niin vaatiessa. Eläinlääkärilaskut kohoavat nopeasti korkeiksi, joten olisikohan vakuutuksessa järkeä?

Meidän kissat ovat onneksi saaneet olla terveinä, eikä rokotuskäyntejä lukuunottamatta oikestaan ole ollut asiaa eläinlääkärille. Tupsulla oli ihan pentuna jonkin verran vatsavaivoja, jonka takia käytin sitä eläinlääkärillä muutaman kerran, ja koska siellä hoitaja maksun yhteydessä kyseli, onko vakuutusta, vakuutusvaihtoehto käväisi tuolloin mielessä. Mutta ainakin silloin eli noin 1,5 vuotta sitten vakuutuksen hinnassa suhteessa siitä saataviin korvauksiin ei ollut mitään järkeä.

Onkohan tilanne siitä yhtään parantunut? Tein pienen vertailun eri vakuutusyhtiön lemmikkivakuutuksista. Hintatiedot ovat syyskuulta 2016.


Vertailuuni päätyivät vakuutusyhtiöistä Lähi-Tapiola, Pohjola, IF ja Fennia. Näistä kaksi jälkimmäistä eli IF ja Fennia edellyttävät, että myös kotivakuutus on hankittu heiltä, mikäli haluaa vakuutuksen myös lemmikilleen. Kahdessa muussa en tällaista rajoitetta ainakaan huomannut.

Mikä on samaa

Kaikki vakuutusyhtiöt vakuuttavat sekä maatiais- että rotukissoja. Vakuutukseen voi valita henkivakuutuksen tai sairauskuluvakuutuksen tai molemmat. Melko yhtenäisiä ovat myös vakuutuksen rajoitukset eli esimerkiksi ennaltaehkäisevää hoitoa, kuten rokotuksia, vakuutukset eivät kata, eivätkä kastraatiota, sterilisaatiota, valeraskauden hoitoa, hoitovälineitä tai -tarvikkeita, hammassairauksia. Jonkin verran näissä on kuitenkin eroja, joten mikäli vakuutusta on hankkimassa, kannattaa vakuutusehdot lukea huolella.

Kaikilla vakuutusyhtiöillä on myös enimmäiskorvausmäärä vakuutuskautta kohti. Tämä vaihtelee 300 eurosta 2000 euroon, ja valittu enimmäiskorvausmäärä vaikuttaa tietenkin suoraan vakuutuksen hintaan.

Ennen vakuutuksen myöntämistä kaikki edellyttävät eläinlääkärinlausunnon kissan terveydentilasta.

Kissan ikä vaikuttaa kaikissa vakuutuksen hintaan: mitä vanhempi kissa, sitä korkeampi vakuutusmaksu.

Entäpä ne erot ja mitä maksaa?

Enemmän eroja on vakuutuksen hinnoissa, omavastuissa sekä siinä, kuinka vanhaksi kissa saa vakuutuksen. Pohjolan ja IF:n eläinvakuutuksen hinnan pystyi laskemaan nettilaskurilla. Lähi-Tapiolasta selvitin hinnan tarjouspyynnöllä. Fennian vakuutuksen hintatietojen saaminen vaati kotivakuutustarjouksen pyytämistä.

Tässä ensimmäisessä taulukossa on vertailu kissoille tarjottavista henkivakuutuksista, eli millaisen korvauksen saisit, jos kissa kuolee, katoaa tai varastetaan. Lähi-Tapiolan tarjouksessa ei ollut henkivakuutusta mukana, joten siitä päätellen myös sieltä henkivakuutus myönnetään vain rotukissoille. Fenniassa kissan henki, jopa maatiaiskissan, arvostetaan selvästi muita korkeammalle.

VakuutusyhtiöHenkivakuutusKorvaussumma
Lähi-Tapiola12-vuotiaaksiei tietoa (ei mukana vakuutustarjouksessa)
Pohjola10-vuotiaaksiei maatiaiskissalle, rotukissalle valittu vakuutusmäärä, max markkina-arvo
IFei yläikärajaa*168 eur
Fennia13-vuotiaaksi350 eur**

* IF:llä ei henkivakuutuksessa ole yläikärajaa, mutta kuuden ikävuoden jälkeen vakuutussumma alenee vuosittain 20%, ollen kuitenkin vähintään 85 euroa.
** Fennian korvaussumma alenee vuosittain 15% sen jälkeen, kun kissa on täyttänyt 7 vuotta. Vakuutusmäärä ei kuitenkaan laske alle 300 euron. Näin sanotaan heidän vakuutustarjouksessaan, mikä on minusta outoa, sillä 15% 350 eurosta on jo 52,50 euroa.

Eläinlääkärikulujen korvauksissa vaihtelua on niin vakuutuskausikohtaisissa enimmäiskorvausmäärissä kuin omavastuissakin. Lähi-Tapiolalla ja Fennialla kiinteä omavastuusumma on eläinlääkärikäyntikohtainen, Pohjolalla ja IF:llä vakuutuskausikohtainen. Kiinteän summan lisäksi kaikki, paitsi Fennia, perivät myös 25-40 % omavastuun ylittävistä kustannuksista. Fennian omavastuu on selkein ilman noita lisäprosentteja.

VakuutusyhtiöEll-kulujen vakuutusEnimmäiskorvausmäärä/ vakuutuskausiOmavastuu
Lähi-Tapiolaei yläikärajaa 1000 tai 1700 eur60 eur + 25% sen ylittävistä kuluista /eläinlääkärikäynti
Pohjola10-vuotiaaksi600, 1200 tai 1600 eur70 eur /vakuutuskausi + 30% tai 40% sen ylittävistä kuluista
IFei yläikärajaa850 eur84 eur /vakuutuskausi + 25% sen ylittävistä kustannuksista
Fennia13-vuotiaaksi300 - 2000 eur30 eur/eläinlääkärikäynti

Vakuutuksen vuosimaksuista voi todeta, että hintavaihtelu on melkoista, mutta edullisesti vakuutusta ei saa mistään.

VakuutusyhtiöVuosimaksuEnimmäiskorvausmäärä/ vakuutuskausi
Lähi-Tapiola145,39 eur1000 eur
Pohjola277 eur1200 eur, 30% omavastuulla
IF202,41 eur850 eur
Fennia183,37 eur*1000 eur

Mikä on edullisin?

Koska vakuutusten omavastuissa ja vakuutuskorvauksen ylärajoissa on niin paljon vaihtelua, vakuutuksen hinta ei vielä suoraan kerro, mikä on edullisin. 

Alla olevassa taulukossa tein esimerkkilaskelman. Tässä laskelmassa on oletettu vakuutuskauden eli vuoden aikana olevan neljä eri lääkärikäyntiä, joista kukin maksaa 300 euroa. Näin kauden lääkärikulujen kokonaiskulu on 1200 euroa. 'Itselle jää maksettavaksi' on laskettu huomioiden omavastuut enimmäiskorvausmäärään asti ja sen ylittävät kulut. Näin on saatu vakuutuksen kokonaiskustannus 1200 euron lääkärikuluille. Viimeinen sarake kertoo, kuinka ison osan kuluista vakuutus kattaa. 

VakuutusyhtiöLääkärikulut /vak.kausiItselle jää maksettavaksiVakuutusmaksu + omavastuuVakuutuksen kattavuus kuluista
Lähi-Tapiola1200430575.3952%
Pohjola1200352.5629.548%
IF1200625.5827.9131%
Fennia1200320503.3758%
Parhaan vastineen rahoilleen vaikuttaisi siis saavan Fenniasta ja huonoimman IF:stä. Laskelmissani saattaa olla jotain ajatusvirheitä, joten tähän kannattaa suhtautua hieman varauksellisesti. Ja oikeassa elämässä lääkärikäyntien kulut tietenkin vaihtelevat, mikä myös jonkin verran vaikuttaa näihin laskelmiin.  Suuntaa-antava tämä kuitenkin on. 

Kun ottaa huomioon senkin, etteivät nämä vakuutukset kärjistetysti sanottuna kata paljon mitään (poissuljettujen listat ovat pitkiä), tuntuvat kissavakuutukset minusta kovin kalliilta. 

Kiinnostaisikin siksi kuulla, oletteko vakuuttaneet kissojanne ja onko kenties olemassa vakuutusyhtiö, josta tämän vakuutuksen saa järkevään hintaan (esim. Pohjantähti?), 

Kommentit

  1. Tosi mielenkiintoinen teksti. Ihana, miten olet jaksanut perehtyä asiaan, tässä on ovia infopaketti vakuutusta harkitsevalle!

    Omia kissojani en ole vakuuttanut juurikin noiden korkeiden hintojen ja suhteessa alhaisten korvausten takia. Ikinä ei tietenkään voi tietää, mitä tulevaisuus tuo, joten siinä mielessä vakuutuksen ottaminen olisi vain järkevää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, uppouduin aiheeseen, kun innostuin. :)

      Ei ole meidänkään kissoilla vakuutusta, koska yksikään vaihtoehdoista ei tunnu järkevältä.

      Poista

Lähetä kommentti

Ajatuksia?