Muovipussin kankainen korvike

Viikko sitten perjantaina alkoi kassikurssi. Silloin tosin vasta suunniteltiin. Kurssin opettajalla oli mukanaan lukuisia kirjoja, joissa oli yhteensä satoja eri kassimalleja. Niistä sai valita mieluisensa, joita sitten nyt viikonloppuna työstetään. Minuun iski älytön valinnanvaikeus enkä oikeastaan vieläkään tiedä, millaisia kasseja mahdan saada aikaiseksi.

Viime syksynä kävin samanmoisen viikonloppukurssin kassien ompelusta. Sille kurssille opettaja (eri kuin tällä kurssilla) oli valinnut etukäteen kolme eri laukkumallia kurssilla tehtäväksi. Saimme jo ennen ensimmäistä tuntia ohjeet ja tarvikelistat näitä kasseja varten, ja niinpä pääsimme jo heti ekalla kerralla tekemään kasseista ensimmäistä. Päänvaivaksi etukäteen jäi ainoastaan kankaiden valinta.

Tuo viime syksyinen menettely sopi minulle ehdottomasti paremmin kuin tämä täydellinen vapaus. No, yritän ottaa kaiken hyödyn irti tästäkin kurssista ja oppia erilaisia kikkoja ja tekniikoita, joilla laukkuja ja kasseja voi tehdä helpommin ja kätevämmin. Jos nyt vaikka oppisin tekemään sen vetoketjukiinnityksen, joka ei täydellisesti onnistunut vielä tässäkään kassissa.

Viime perjantai-illan aloituskerralla saimme kyllä ohjeet, kuinka tehdä muovipussin kankainen korvike eli muovipussin mallinen kangaskassi, ja sen olisi voinut tunnilla hurauttaa valmiiksikin. Tämä oli niin nopea ja näppärä ohje, että ajattelin jakaa sen teidän kanssanne, vaikkei tällainen kassimalli oma suosikkini olekaan. Tähän voi käyttää kankaaksi vaikkapa vanhaa lakanaa, kunhan se vain on yhä riittävän kestävä eli ei aivan puhkikulunut.

Muovipussin perusteella tehty kaava näyttää ihan topin kaavalta.
Kaavan kassia varten saat kätevästi perusmuovipussista, siis vaikkapa Prisman muovipussista. Joudut kyllä uhraamaan kaavaa varten yhden muovipussin, sillä saadaksesi siitä kaavan, leikkaa pohja ja sangat auki. Niin saat muovipussin sisälle taittuvat osat levitettyä kaavaa varten.

Tarvikkeet:
Jos teet kassin perusmarkettipussin mallilla, tarvitset kangasta 120 cm x 55 cm. Jos kankaassa on kuviota, joka menisi yhtenäisessä kappaleessa toisella puolella ylösalaisin, tee kassi kahdesta 60 cm x 55 cm palasta.
Sitten vain lankaa, nuppineuloja, sakset, ompelukone ja hetki aikaa.

Kurssipaikalla osa vaiheista surautettiin saumurilla, mutta koska minulla ei sellaista kotona ole, jouduin tyytymään siksak-ompeluun. Saumurilla tehden tästä tulee kyllä siistimpi.

Tässä kassin tekovaiheet lyhyesti, perässä sitten kuvien kera vaihe vaiheelta (koska kaava näyttää ihan paidalta, puhun ohjeesta kaula-aukosta ja hihansuista; ymmärtänette, mihin kohtiin niillä viittaan):

  1. Leikkaa kangas kaavan mukaan. Jos teet sen yhtenäisestä kappaleesta eli kuvion suunnalla ei ole väliä, voit valita, laitatko taitteen pohjaan vai yläosaan. Molempiin ommellaan sauma matkan varrella joka tapauksessa. Jos taite on hihnoissa eli yläosassa, voi kakkosvaiheen huolittelut ommella yhtenäisinä pätkinä eli siten toteutus on helpompi.
  2. Huolittele kaula-aukko ja hihansuut saumurilla tai siksakilla.
  3. Taita huolitellut kaula-aukko ja hihansuut saumurin ompeleen tai noin sentin verran nurjalle ja ompele.
  4. Ompele sivusaumat.
  5. Taita kassin sivuja sisään niin, että hihnojen leveys puolittuu.
  6. Ompele pohja niin, että taitokset ovat mukana.
  7. Ompele hihnojen yläreunat (kaksinkerroin käännettynä). 
  8. Käännä. Kassi on valmis!

Tässä sama vielä kuvien kera alkaen vaiheesta kaksi eli kun kangas on leikattu. 

2 &3) Kun olet huolitellut "hihansuut" ja "kaula-aukon saumurilla tai siksakilla, taita ne nurjalle ja ompele taitteet kiinni.




4) Ompele sivusaumat eli kuvassa keltaisella viivalla merkityt. Jotta kassi kestää painaviakin kantamuksia, ompele suorasauma saumurin/siksakin lisäksi.


 5) Taita kassin sivuja sisään päin kuvan mukaisesti:


6) Ompele pohjaan ommel, joka kiinnittää taitokset. 



7) Ompele myös ripojen yläreunojen taitokset kiinni. 


8) Ja siinäpä se olikin! Käännä kassi ympäri ja asettele taitteet niin kuin ne muovipusseissa ovat.



 Näyttää tasoiteltuna puserolta, mutta on oikeasti pieneen taittuva kauppakassi.






Kommentit