Joko tunnet katukatti Bobin?

Olipa kerran oranssi kissa, joka eleli Lontoon kaduilla. Samaan aikaan kaupungissa asui myös huumeriippuvuudestaan toipuva katusoittaja. Kun kissan ja katusoittajan tiet eräänä päivänä kohtasivat, muuttui kummankin elämä.

Tästä kohtaamisesta ja sitä seuranneesta muutoksesta katusoittaja James Bowen kertoo kirjassaan Katukatti Bob. Kissa joka muutti elämäni. Miehen ja kissan kohtaaminen tapahtui 2007 eli ei niin kovinkaan kaukana historiassa.



Bob-kissa vaikuttaa kirjan kuvauksen perusteella lähes uskomattomalta tapaukselta, mutta monet Youtube-videot todistavat osaltaan, että erikoinen tapaus se onkin. Kun James ja Bob kulkevat Lontoon kaduilla, Bob istuu Jamesin hartioilla. Kun James soitti kadulla, tai myöhemmin myi Big Issue -lehteä, kissa oli mukana viihdyttämässä ohikulkijoita. Ihan joka päivä se ei halunnut lähteä mukaan, vaan jäi mieluummin viettämään vapaapäivää kotiin.

Kirja kertoo, miten iso vaikutus Bobilla oli Jamesin lopulliseen ryhdistäytymiseen ja huumeista eroon pääsemiseen. Se avaa näkymän myös katusoittajan raadolliseen arkeen. Kirjan kuluessa James vaihtaa katusoittajan hommat Big Issue -lehden katumyyjäksi. Suomessa tämän lehden vastine, vaikkakin huomattavasti harvemmin ilmestyvänä, on Iso Numero

Ennen tätä kirjaa minulla ei ollut käsitystä näiden lehtien ideasta. Idea on se, että myyjä ostaa lehdet omalla rahallaan ja siten riskillään (Suomessa kahdella eurolla per lehti) ja saa jokaisesta lehdestä voitto-osuuden itselleen (Suomessa 3 euroa per lehti, sillä lehti maksaa viisi euroa). Taidanpa seuraavan kerran lehden myyjän kohdatessani ostaa sen - varmin paikka siihen taitaa olla Helsingin rautatieasema.

Bob-kissan läsnäolo avitti kivasti Jamesin lehdenmyyntiä, mutta raakaa työtä se siltikin oli. Varsinainen elämänmuutos on tullut sen jälkeen, kun kirja julkaistiin ja siitä tuli bestseller. Enää Jamesin ei tarvitse elättää itseään katusoittajana, eikä Bobin istua vieressä kadulla päivätolkulla. 

Kirjalle on tehty myös jatko-osa: Bobin maailma. Kun ensimmäinen Bob-kirja oli lähes koukuttava, oli tämä jatko-osa ainakin alussa hieman turhauttava. Se jatkui suoraan siitä, mihin ensimmäinen päättyi eikä siinä tuntunut tulevan mitään uutta. No, loppuaan kohti tämäkin kirja imaisi mukaansa ja tietenkin oli kiva, että tällä tarinalla oli kirjasopimuksen myötä onnellinen loppu. 

Eikä siinä vielä kaikki... Nyt Bobin ja Jamesin tarinasta on tehty elokuvakin. Suomessa se nähdään mahdollisesti alkuvuodesta 2017. Bob-kissaa näyttelee elokuvassa Bob itse. :) Ihan siitä hyvästä sen voisi katsoakin. Kirjaa, ainakin niistä ensimmäistä, voin ainakin suositella luettavaksi. 

Tässä yksi monista Youtube-videoista Jamesista ja Bobista yhdessä.
Vähän pitempi dokumentti tässä.
Ja vielä yksi ajalta ennen kirjaa. Hui, miten läheltä autot menevät!

P.S. Bongasin kirjastosta myös ihan upouuden Bob-kirjan: Bobin joulu. Lukaisin sen läpi istuessani pari tuntia kampaajalla. Se kertoi Jamesin ja Bobin joulusta 2010, kun rahat olivat niin loppu, että sähkö ja kaasu (eli lämmitys) olivat poikki. Herkistävä joulutarina. 

Kommentit