Vihollinen alueella

Meidän pihalla liikkuu silloin tällöin hieman Miirun näköinen kissa. Se on tiettävästi luonteeltaan hyvin ihmisystävällinen ja lutuinen, mutta meidän kissoja kohtaan ystävällisyyttä ei riitä. Tupsun ja tämän raitakissan kohtaamiset ovat aina niin aggressiivista murinaa ja ärhentelyä, että olen nimennyt tämän vierailijan Agressoksi, koska en tiedä sen oikeaa nimeä.

Vihollinen lähestyy
Agresson yhdennäköisyys Miiruun sen verran suuri, että minunkin on aina katsottava kahteen kertaan varmistaakseni, kumpi on kyseessä. Erityisesti silloin, kun Agresso on terassillamme esimerkiksi sen säilytyslaatikon päällä, johon kissamme hyppäävät merkiksi halustaan tulla sisälle. Tai jos se makaa sfinksiasennossa terassin pöydän päällä kuin omistaisi koko terassin, niin kuin tässä eräänä iltana lomamme jälkeen. Mutta ennen kuin kerron tästä tuoreesta tapauksesta lisää, on aivan pakko kertoa, mitä lomamme aikana oli tapahtunut Agresson kanssa!

"Pääsisikö sisään."
Meillähän oli onni saada taas lomamme ajaksi lähisukulaisia kissojenhoitajaksi kotiimme. Näin kissat saivat jatkaa elämäänsä kuten ennenkin, vain palvelijat olivat vaihtuneet. Lumi ja pakkaset pitivät kissat enimmäkseen sisätiloissa, ulkoilut olivat lähinnä nopeita pistäytymisiä.

Niinpä eräänäkin iltapäivänä sekä Tupsu että Miiru olivat sisällä nokosillaan, Miiru takkahuoneessa, Tupsu olohuoneen sohvalla. Olohuoneen viereisessä ruokailutilassa on yläterassin ovi, joka on kissojen yleisin kulkuväylä sisälle ja ulos ja jonka ulkopuolella on se laatikko, jonka päälle ne hyppäävät sisääntulon merkiksi. Sen laatikon päällä olikin tänä kyseisenä iltapäivänä Agresso. Vaikka Miiru oli siis sisällä, arveli kissanhoitaja, että ehkä se oli sittenkin livahtanut jossain välissä ulos ja oli nyt pyrkimässä sisälle. Niinpä ovi auki. ja sieltähän Agresso luikahti nopeasti sisälle.

Tässä sisälle pyytää Miiru, ei Agresso
Mutta se vierailu jäi hyvin lyhyeksi! Oven lähellä sohvalla nukkunut Tupsu havaitsi välittömästi vihollisen tunkeutumisen omalle alueelleen - ja vieläpä taloon sisälle. Voin vain kuvitella, millaisen äläkän Tupsu tästä nosti. Sen verran oli ääntään korottanut, että Agresso oli livahtanut samantien takaisin ulos. Huh.

No, sitten tähän toissailtaiseen tapahtumaan. Kävin illalla kampaajalla ja kohtalaisen huonosta säästä huolimatta Miiru halusi jäädä ulos käyntini ajaksi. Tupsu sen sijaan jäi sisätiloihin lepäilemään. Kampaajalla kului muutama tunti ja niinpä oletin, että Miiru olisi tuttuun tapaan vastassa pihalla heti, kun palaan kotiin. Mutta sitä ei näkynyt.

Sen sijaan näkyi Agresso, joka makaili sfinksinä yläterassin pöydällä. Se on hyvä paikka tarkkailla terassille saapuvia otuksia ja ihmisiä. Miiru taitaa hieman pelätä Agressoa tai ainakin pyrkii sitä välttelemään, ellei Tupsu ole paikalla puolustajan roolissa, joten Agresson nähdessäni arvasin, että Miiru puolestaan piilottelee jossain. Hätistin Agresson pois pöydältä ja terassilta, ja sen loikkiessa kohti pihan reunaa oli kotiutuessani ulos päässyt Tupsu jo saanut hajun tunkeutujasta.

Agresso reviirireunalla syyskuussa.
Olin hieman huolissani, milloin Miiru uskaltautuisi tulemaan sisälle mistälie piilopaikastaan. Onneksi se livahti muutamaa minuuttia myöhemmin kiireesti grillin alta sisälle, sivustojaan tarkkaillen.

Tupsu lähti Agresson perään, minä puolestaan palasin sisälle. Kului tunti pari, Tupsua ei näkynyt. Olimme Miirun kanssa alakerran takkahuoneessa, josta myös on uloskäynti, kun Miiru äkkiä valpastui ja höristi korviaan. Se oli kuullut minua paremmin kissojen ääniä ulkoa. Kurkistin ovesta, ja siellähän oli taas Agresso - Tupsu perässään. Kova mouruntaääni (samanlainen kuin videollakin) kuului Tupsusta, joka turkki pörhöllään halusi häätää tunkeutujan pois alueeltaan. Tein tässä vaiheessa väliintulon ja nappasin Tupsun sisälle. Se ei tätä vastustellut, mutta kesti jonkin aikaa, ennen kuin se uskoi, ettei ulkoa tule muita kissoja sisälle ja pystyi lopulta rentoutumaan.

Tässä kesältä video, joka todistaa ensimmäisiä Tupsun ja Agresson kohtaamisia, ainakin minun havaitsemista. Välit eivät tuon jälkeen ole ainakaan lämmenneet.



Ei siis ole elämä tylsää kissojen seurassa!



Kommentit