Pihakeinun pehmusteiden uudet päälliset

Pihakeinun rakenteet kestävät, mutta pehmusteet eivät. Tämä keinu on ollut meillä jo yli kymmenen vuotta. Alkuperäiset, punaiset pehmusteet vaihdoin uusiin kolme vuotta sitten. Kolmen kesän jälkeen uudetkin olivat jo vaihtokunnossa - tai ainakin korjauksen tarpeessa. 

Ärsyttäisi heittää pois sinänsä hyviä pehmuisteita vain siksi, että niiden kangas on haurastunut puhki. Aikani mietin, mitä tekisin. Uudet pehmusteet olisi saanut noin 90 eurolla, mutta sitten tosiaan vanhat olisi pitänyt hävittää jonnekin. 

Päädyin tekemään pehmuisteisiin uudet päälliset. Alkuperäiset pehmusteet olivat kaksi pitkää patjaa, mutta uusiessani pehmusteita silloin kolme vuotta sitten tulin vahingossa ostaneeksi tällaiset kolmiosaiset pehmusteet, joissa on siis istuinosa ja selkänoja aina yksi yhtenäinen patja. Alkuperäisetkin minulla olisi vielä tallessa, mutta koin helpommaksi tehdä uudet pehmusteet näihin pienempiin. 

Uudet päälliset ovat yksinkertaisesti huppuja, kuusi kappaletta kaiken kaikkiaan eli jokaiselle istuinosalle ja selkänojalle erikseen. Huppujen taka-/alareunassa on kuminauhakuja, jonka ansiosta ne pysyvät hyvin paikallaan. (Kuminauhan pujotukseen on muuten tulossa insinöörivinkki omassa postauksessaan lähiaikoina!)

Panostin kankaaseen ja ostin Sunbrella-kangasta, jonka pitäisi säilyttää värinsä auringossa haalistumatta sekä olla vettä ja likaa hylkivä ja homesuojattu. Saapa nähdä, miten kestäviksi nämä käytössä osoittautuvat. Toivottavasti edes pitkäikäisemmäksi kuin tuo aiempi pehmuste. 

Kangasvärin valinta oli sitten oma haasteensa. Tilaamalla valinnanvaraa olisi ollut enemmän, mutta tietenkin halusin päästä ompelemaan näitä heti, joten jouduin tyytymään siihen, mitä kaupasta sillä hetkellä löytyi. Koska raidallinen tuntui kaupassa liian - no, raidalliselta, en halunnut kaikkia pehmusteita raidalliseksi. Ostin siksi myös yksiväristä ruskeaa ja vihreää kangasta. 

Jokaisen osan toinen puoli on nyt yksivärinen eli vihreä tai ruskea, toinen puoli puolestaan raidallinen. Koska kaikkia voi käyttää kumpikin puoli ylöspäin, voin muutella keinun ilmettä mieleni mukaan. 

Kokoraidallinen etupuoli ei loppujen lopuksi näyttäisi yhtään hullummalta, mutta harmillisesti ostin kangasta sittenkin liian vähän, tarkoista mittauksistani huolimatta, ja jouduin siksi tekemään yhden selkäkappaleen niin, että raidat ovat vaakasuorassa. Tämä täytynee vielä korjata eli ostaa lisää kangasta ja tehdä tuo yksi kappale lisää. Ja jos nyt olisin tekemässä nämä alusta alkaen, laittaisin kaikkiin toiseksi puoleksi ruskean. 

Olen kuitenkin lopputulokseen varsin tyytyväinen tällaisenaankin. Se on vielä testaamatta, miten hyvin nämä toimivat käytännössä eli pysyvätkö riittävästi paikallaan ja ryhdissään. Ainakin nämä on helppo ottaa pois ja heittää pesukoneeseen tarvittaessa. 

On kyllä syytäkin olla tyytyväinen, sillä Eurokankaasta ostettuna materiaalit tulivat maksamaan 160 eur eli melkoisen paljon enemmän kuin mitä uudet, valmiina ostetut pehmusteet olisivat maksaneet. 

Tällaisella yhdistelmällä lähdetään kesään.

Kaikissa toinen puoli on yksivärinen. 

Keskimmäisen selkänojan vaakaraitaisuus ei ollut alunperin suunnitelmissa, vaan johtuu kankaan riittämättömyydestä. Raitakangasta on kahta eri väriä: keltaisin ja sinisin raidoin. Tämäkään ei varsinaisesti ollut tarkoitus, mutta huomasin siniraitaisen kankaan vasta siinä vaiheessa, kun keltaraitainen oli jo leikattu, ja otin sitä sitten lisäksi. Sinänsä hyvä, että otin, sillä lisäkangas oli tarpeen.

Kombinaatiovaihtoehtoja riittää.

Ja riittää...

Tällaiseksi ajattelin keinun alunperin eli että vain istuinosat olisivat olleet raidalliset. Olisipas ollut tylsä!


Tässä pehmusteet alkuperäisessä kuosissaan. Ensiapuna paikkailimme niitä ilmastointiteipillä, kun sisukset alkoivat pursuilla ulos!

Kommentit