Läppärireppu

Tykkäsin niin kovasti syksyn reppukurssista, että ilmottauduin mukaan keväänkin kurssille. Tällä kertaa kurssikertoja oli kahtena maanantai-iltana viikonlopun lisäksi. En päässyt mukaan viikonlopun toiselle päivälle, mutta onneksi ehdin saada repun lähes valmiiksi lauantaina, joten osasin tehdä sen loppuun omin päin. 

Syksyllä tein kissarepun, josta vasta kesken tekemisen päätin tehdä läppärirepun, eikä siitä siten tullut siihen tarkoitukseen riittävän jämäkkä. Koska edelleen kuitenkin kaipasin uutta läppärireppua, päätin tehdä sen nyt tällä kevään kurssilla. Repussa käyttämäni kuvioidun kankaan löysin Eurokankaan viiden euron alekankaiden joukosta alkuvuodesta. 

Koska tuon kankaan kuvio on varsin voimakas, tarkoitukseni oli käyttää sitä vain repun etukappaleessa. Ostin kuitenkin liian vähän yksiväristä lilaa kangasta eikä sitä olisi riittänyt laukun yläosan vetoketjukappaleisiin, joten myös ne tuli tehtyä kuviokankaasta. 

Tein laukkuun kaksi eri osaa: taempi on läppärille ja sen varusteille (hiiri, laturi), ja se on pehmustettu retkipatjasta leikatuilla paloilla. Etuosa on sitten varattu muille tavaroille. Halusin, että reppu on päivittäisessä käytössä suht pieni, mutta että siihen kuitenkin tarvittaessa mahtuisi enemmän tavaraa esimerkiksi parin päivän työreissua varten. Ratkaisin tämän sillä, että repun alaosa, ja nimenomaan edempi osa reppua, laajenee, kun alaosan vetoketjun avaa. Idean kopioin Desigual-käsilaukustani, ja onhan sama idea käytössä myös useissa lentolaukuissa.

Nyt laukku on riittävän jämäkkä läppärikäyttöön, sillä kaikki sen ulkopintojen kankaat on tuettu Decovil-kankaalla. Tekovaiheessa tuhti tukikangas oli välillä aika hankala, varsinkin silloin, kun kassi piti saada käännettyä ympäri, mutta lopputuloksen ryhti on vaivan arvoinen. 

Sen verran moniosainen ja monimutkainen kokonaisuus tämä reppu oli, että en olisi sitä koskaan saanut tehtyä, jos olisin ihan yksin yrittänyt. En yksinkertaisesti olisi edes osannut, saati että uskoni olisi riittänyt loppuun asti. Niinpä tämä oli täydellinen projekti reppukurssille, jossa opettaja oli aina tarvittaessa apuna antamassa vinkkejä ja neuvoja. 


Reppu edestä päin. Piirsin kaavoihin repun alaspäin leveneväksi, mutta selvästikin liian lievästi leveneväksi, sillä lopputulos on kutakuinkin  yhtä leveä ylhäältä ja alhaalta.

Alunperin olin suunnitellut laittavani etukappaleeseen "pystytaskun" eli taskun vetoketju olisi tullut pystyyn johonkin kohtaan etukappaletta. En kuitenkaan raaskinut sotkea kankaan kuviota vetoketjulla ja niinpä tasku jäi suunnitelmasta pois. Laukun vihoviimeinen kääntöaukko jäi kuitenkin etukappaleen yläreunaan ja kun sitten aloin miettiä, miten sen siisteimmin sulkisin, sain onneksi idean laittaa taskun siihen kohtaan. Sain kuin sainkin etukappaleeseen taskun, johon sujauttaa vaikkapa avaimet.


Taempi osa on läppärille, etuosa muille tavaroille. Pienempi vetoketju ihan edessä on tasku, jonka sijoitin reppuun ihan viimeisenä (viimeisen kääntöaukon kohdalle). 

Alaosan eli pohjan vetoketju kätkee sisälleen laukun laajennusosan.

Etukappaleen tasku

Otin olkainten muotoon mallia ahkerassa käytössäni olevasta perusrepusta.
Olkainen kiinnityspalat sekä ylhäällä että alhaalla ovat heijastinkangasta, samoin remmeissä on heijastinta. 


Repun "matkatavaraosiossa" on valkoinen vuori ja muutamia taskuja, ylätasku vetoketjulla. 

Läppäriosiossa on läppärille tasku. 

Tästä olen suorastaan ylpeä tässä laukussa: laajennusosasta tuli juuri sellainen kuin ajattelin. Melkoista aivojumppaa sen ompelu kyllä vaati, mutta aivojumppahan on aina hyvästä. 


Tässä vielä muutama kuva matkan varrelta eli miten reppu valmistuikaan:

Kutakuinkin kaikki palat leikattuna ja decovilit silitettynä kappaleisiin.

Tässä repun eri kerrokset: takakappale, takakappaleen vuori, jossa läppäritasku, väliseinä, etummaisen osan vuorikankaat ja lopuksi vielä etukappale.

Olkaimissa on pehmusteena vaahtomuovia.

Tässä vaiheessa taitaa puuttua enää etukappale.

Viimeinen kääntämine. Uh, mitä tuskaa!Kommentit