Syksyn satoa - mehua ja chutneya

Näissä satopuuhissa olin jo kuukausi sitten, mutta sain vasta nyt purettua kuvia puhelimesta koneelle. Omenasadot lienee jo kerätty ja käsitelty miten kukin parhaaksi koki, mutta aronioita ovat pensaat vielä pullollaan. Ja nythän niiden pitäisi olla parempiakin, kun on ollut muutamat yöpakkaset. Pakkasten pitäisi puraista pahinta happamuutta pois. 

Pelkistä aronioista tehty mehu on - ainakin ennen pakkasten pehmennystä - niin hurjan hapanta, että hampaat tuntuvat syöpyvän pois sitä juodessa. Mutta kun aronioiden joukkoon laittaa omenoita, tapahtuu jonkinlainen taikatemppu ja mehusta tulee juotavan hyvää. 


Mehun lisäksi omenoille piti vielä keksiä jotain käyttöä. Hilloakaan ei ihminen jaksa määräänsä enempää syödä, joten halusin keksiä jotain muuta. Hellapoliisin sivuilta löysin mainionkuuloisen omenachutneyn ohjeen, joten sitäpä sitten tein muutaman purkin satsin.

Ainakin tuoreeltaan maistettuna chutneysta tuli hyvää, ja eiköhän maku yleensä parane muutaman kuukauden muhimisella. Pikapuoliin voisin siis ottaa chutneyn käyttöön vaikkapa kanaruokien kanssa. Saattaapa jokunen purkki päätyä jouluviemisiksi.



Mehut ja chutneyt valmiina.

Aivan ehdoton marjapiirakkasuosikkiohjeeni on K-Ruoan sivuilta jo monta vuotta sitten löytämäni ohje. Hyödynsin sitä nyt ekan kerran myös omenapiirakkaan, pilkkoen omenat pieniksi kuutioiksi. Tulos oli todella hyvä eli suosittelen.


Kommentit