Siirry pääsisältöön

Talitinttisukat

Meissä sukanneulojissa on selkeästi kolmea eri tyyppiä: perussukkaaja, kirjoneuloja ja pitsineuloja. Näistä ryhmistä sijoitun itse ehdottomasti kirjoneulojien joukkoon. Niinpä esimerkiksi Sissukat-sukkakirja oli hankinta, jota vastaan yritin kyllä hieman pyristellä, mutta lopulta päädyin sen kuitenkin ostamaan. 

Kirja onkin mainio, sillä siellä on lukuisia kivoja kirjoneulesukkamalleja hyvin selkein (isokokoisin) kaavioin. Lisäksi valtaosa, ellei peräti kaikki, kirjan ohjeista on Novitan Seitsemän veljestä tai Nalle -langoille. Ei siis tarvitse jahdata mitään erikoislankoja, vaan markettien valikoimalla pärjää melko hyvin. Värien kanssa saattaa toki tulla haasteita, kuten minullakin näissä tinttisukissa.

Tuosta kirjasta löytyy siis muun muassa näiden valloittavien talitinttisukkien ohje. Ohjeessa keltainen väri on Seitsemän veljeksen Auringonkukkaa. Minulla sattui kuitenkin olemaan kerä Tähkää kotona, joten aloitin nämä sukat sillä. Talitintteihin päästyäni olin jo ehtinyt kauppaankin ja ostin lintuihin sopivampaa keltaista eli tuota Auringonkukkaa. 

Vaaleansinisen osuuden alkaessa en vielä ollut kauppaan ehtinyt, mutta lankakoristani löytyi sopivaa heijastinlankaa, joten päätin kokeilla, toimisiko se tähän. Se on hieman paksumpaa kuin 7-veikka, mutta sopi tähän kuitenkin riittävän hyvin. Lisäksi sen heijastavuudesta, joka tosin ei kahdessa ensimmäisessä kuvassa erotu, tulee hieman lumisateinen vaikutelma, mikä sopii näihin kevättalvisiin sukkiin aika mainiosti. 

Kaupasta en edes löytänyt sopivaa vaaleansinistä enkä niin ollen voinut neuloa lintujen alapuolella olevaa osuutta toisella sinisellä. Heijastinlanka alkoi käydä vähiin, joten puolitin jäljellä olevan langan ja neuloin sillä niin pitkälle kuin sitä riitti. Ilokseni lanka riitti juuri ja juuri, toisessa kyllä yhden kerroksen vähemmän, mutta sen korvasin tähkä-kerroksella. 


Ruskeaa ei myöskään kaupasta löytynyt Novitan laareista, joten otin eniten ruskean muista langoista. Taisin shoppailla näitä lankoja Tokmannilla, joten tuo ruskeahko lanka on Kotikullan lankaa. Käytin samaa myös kärkiosan raitoihin, koska sinnekään en löytänyt ohjeessa mainittua väriä, ja toisaalta tätä ruskeaa nyt oli se kokonainen kerä, joten hyvä käyttääkin johonkin.

Tässä alimmassa kuvassa, jonka olen ottanut salamalla, erottuu sinisen langan heijastuksetkin. Eikös näytäkin kuin linnut olisivat lumisateessa? :) 


 Kaiken kaikkiaan hauska sukkaprojekti nämä talitinttisukat. Sissukat-kirjassa nämä olivat maaliskuun sukat. Ehkäpä neulon seuraavaksi tammikuun pupuset tai helmikuun helmisukat nyt, kun talvea vielä riittää. Niihin voisi sopia se sininen, jonka kaupasta löysin ja joka oli tinttisukkiin soveltumaton (epäsopiva heijastinlangan siniseen). 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marimekon Räsymatto-kuosiset sukat

Veljentyttöni suosikkikuosi tällä hetkellä on Marimekon Räsymatto. Malli on sopivan hauska toteuttaa myös villasukissa, joten niinpä päätin yllättää veljentytön tällaisilla sukilla.  Nämä saavatkin sitten jäädä tämän kevään viimeisiksi villasukiksi. En ole koskaan aiemmin kokenut hajuhaittoja villalangoista, mutta tämä oli nyt tänä keväänä jo toinen kerta. Ensimmäinen kerta oli vielä kylmien säiden aikaan, kun neuloin sukkaa Novitan 7 veljestä Raita-langalla. Niitä sukkia en vielä ole esitellytkään, koska tein valmiiksi vain toisen ja hajuhaittojen takia ulkoistin sukan lankoineen terassin laatikkoon odottelemaan aikaa parempaa. Kenties saan neulottua sukalle parin kesällä ulkosalla. Koko kämppään levisi siis niitä neuloessa sellainen ikävä lampaanrasvan tuoksu!  Ja samanlainen tuoksu, vaikkakin lievempänä alkoi levitä ilman lämmettyä hellelukemiin. Niinpä saatuani nämä sukat valmiiksi, siirsin kaikki villalangat talon viileimpään paikkaan monen oven taakse ja päätin, että nii

Lapasviikko: Marimekko-lapaset

Tässäpä tämän hetken suosikkilapasmallini, Marimekon Räsymatto-kankaan inspiroima pilkkulapanen. Paitsi että tulos on hauskan näköinen, nämä lapaset valmistuvat ihan hujauksesssa ja niinpä olenkin niitä tehnyt tähän mennessä jo kolme paria. Ja tietenkin taas myös jämälankaprojektin etenemisen kannalta malli on mainio. Toistaiseksi minulla on riittänyt mustaa ja harmaata, mutta niiden loppuessa kuvion voi neuloa muillakin väreillä, vaikkapa kokonaan punaisin pilkuin tai punaista, vaaleanpunaista, oranssia, vihreää ja mustaa yhdistelemällä.  Ranteiden resorin neuloin kahdessa ensimmäisessä lapasparissa palmikkojoustinta hevoslapasista kopioiden. Sitä on sinänsä kiva neuloa, että onnistuu ilman apupuikkoa, ja lopputulos on normaalia palmikkoa koristeellisempi. Sen verran perusresoria hitaampi sitä kuitenkin on neuloa, että viimeisimpään tätä mallia tein resorssin tylsempää kaksi oikein-kaksi nurin -resoria. Käytössä molemmat toimivat tietenkin aivan yhtä hyvin.   

Kissasukat

Näiden kissasukkien ohje on Lumi Karmitsan kirjasta Villit vanttuut ja vallattomat villasukat .  Aika vallattomat nämä kissasukat kyllä ovatkin.  Ohje oli ohuemmalle langalle, mutta minä käytin näihin lankavarastoistani Novitan Nalle-lankoja. Jouduin siksi hieman muokkaamaan ohjetta pienemmälle silmukkamäärälle sopivaksi. Siirsin kissakuvion sivuilta eteen ja lyhensin hieman vartta. Alkuperäisessä ohjeessa varressa on kummallakin sivulla kissan naama.  Novita Nallen Taika-lanka, tuo pinkki,sopi tähän aika kivasti, sillä se teki kissasta raidallisen, vähän meidän Miirun oloisen. Tuohon kärkiosan kuvioon se sen sijaan oli ehkä hieman liian levoton eikä kuvio nyt erotu kovin selvästi.  Kissasukat menivät anopille synttärilahjaksi.