Siirry pääsisältöön

Makrameeamppeleita

Jonain kertana talvemmalla, kun kävin Sinellissä, näin siellä ihanan amppelin, joka oli tehty haalean vaaleanpunaisesta satiininuorasta. Valitettavasti se väri oli liikkeestä loppunut, mutta muistin, että minulla on kotona samaa lankaa violettina ja oranssina. Samoin helmiä minulla oli myös jo ennestään. Nuorat olin ostanut ajatuksena tehdä jotain makrameekoruja niistä, mutta sitä ei koskaan tapahtunut. 


Tuosta Sinelli-vierailusta kului useampi viikko, mutta lopulta sain aikaiseksi kokeilla, saisinko violetista ja oranssista nuorasta jotain amppelin oloista aikaiseksi. Ja kyllä vain! Nyt minulla on violetti ja oranssi amppeli ikkunassa roikkumassa. Yleensähän amppelit ovat valkoisia tai muuten vaaleita, ja varsin ymmärrettävästi niin. Violetti amppeli näyttää ihan kivalta, mutta oranssiin ei omatkaan silmät ole ihan vielä tottuneet. Onneksi verhossa on ripaus samaa väriä. 

Tämä satiininuora on kyllä mukavaa makrameemateriaalia. Vaikka pinta on liukas, solmuista saa napakat. Ja helmet on helppo pujotella, tietysti sillä edellytyksellä, että reikä on riittävän iso. Näissä oli juuri sopiva reikä. 

Tuota satiininuoraa löytyy näköjään hempeämmissäkin väreissä, mutta ainakin Sinellistä hankkiessa joutuu ostamaan 10 rullan valikoiman. Yhdestä rullasta saa sopivasti yhden amppelin. Minulla valmiiksi olleet helmet olivat Kongo-muovihelmiä

Violettiin amppeliin pääsi lehtikaktus. 

Kun violetti amppeli oli valmis, oli oranssin vuoro. 


Juorun lehtien violettius näkyy parhaiten auringonpaisteen läpivalaisemana. Siirsin kuitenkin kukan tästä täyden auringon ikkunasta länsisuuntaiselle ikkunalle, kun ilmeisesti se pärjää paremmin siellä. Violettilehtinen juoru olisi tietysti sopinut violettiin amppeliin, ehkä nämä vielä jonain päivänä vaihtavat paikkaa. 


Vielä kerran violetti, nyt iltavalaistuksessa:


Kevään kolmannen amppelin tein kirjavasta nuorasta, jonka ostin markkinoilta noin kuukausi sitten. Se näytti moni-ilmeisyydessään ihastuttavalta ja ajattelin, että siitä tulisi kiva amppeli. No, amppeli tuli, mutta kivasta en niinkään tiedä. Näyttää aika sotkuiselta. Nuo värikkäät amppelit yllä on tehty oman mallin mukaan, tai siis ilman mitään mallia ja suunnitellen työn edetessä. Tämä ruskeankirjava amppeli on Lankavan Annikin amppeli -ohjeella toteutettu. 

Nyt mietin, mitä tekisin tuolla lopulla tätä nuoraa. Ehkä virkkaan siitä korin, tai teen jonkin makramee-seinävaatteen. Toisin kuin yleensä makrameelankoja, tätä ei voi kovin hyvin purkaa, joten yritys-ja-erehdys-menetelmä ei toimi siihen kovin hyvin.  
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marimekon Räsymatto-kuosiset sukat

Veljentyttöni suosikkikuosi tällä hetkellä on Marimekon Räsymatto. Malli on sopivan hauska toteuttaa myös villasukissa, joten niinpä päätin yllättää veljentytön tällaisilla sukilla.  Nämä saavatkin sitten jäädä tämän kevään viimeisiksi villasukiksi. En ole koskaan aiemmin kokenut hajuhaittoja villalangoista, mutta tämä oli nyt tänä keväänä jo toinen kerta. Ensimmäinen kerta oli vielä kylmien säiden aikaan, kun neuloin sukkaa Novitan 7 veljestä Raita-langalla. Niitä sukkia en vielä ole esitellytkään, koska tein valmiiksi vain toisen ja hajuhaittojen takia ulkoistin sukan lankoineen terassin laatikkoon odottelemaan aikaa parempaa. Kenties saan neulottua sukalle parin kesällä ulkosalla. Koko kämppään levisi siis niitä neuloessa sellainen ikävä lampaanrasvan tuoksu!  Ja samanlainen tuoksu, vaikkakin lievempänä alkoi levitä ilman lämmettyä hellelukemiin. Niinpä saatuani nämä sukat valmiiksi, siirsin kaikki villalangat talon viileimpään paikkaan monen oven taakse ja päätin, että nii

Lapasviikko: Marimekko-lapaset

Tässäpä tämän hetken suosikkilapasmallini, Marimekon Räsymatto-kankaan inspiroima pilkkulapanen. Paitsi että tulos on hauskan näköinen, nämä lapaset valmistuvat ihan hujauksesssa ja niinpä olenkin niitä tehnyt tähän mennessä jo kolme paria. Ja tietenkin taas myös jämälankaprojektin etenemisen kannalta malli on mainio. Toistaiseksi minulla on riittänyt mustaa ja harmaata, mutta niiden loppuessa kuvion voi neuloa muillakin väreillä, vaikkapa kokonaan punaisin pilkuin tai punaista, vaaleanpunaista, oranssia, vihreää ja mustaa yhdistelemällä.  Ranteiden resorin neuloin kahdessa ensimmäisessä lapasparissa palmikkojoustinta hevoslapasista kopioiden. Sitä on sinänsä kiva neuloa, että onnistuu ilman apupuikkoa, ja lopputulos on normaalia palmikkoa koristeellisempi. Sen verran perusresoria hitaampi sitä kuitenkin on neuloa, että viimeisimpään tätä mallia tein resorssin tylsempää kaksi oikein-kaksi nurin -resoria. Käytössä molemmat toimivat tietenkin aivan yhtä hyvin.   

Kissasukat

Näiden kissasukkien ohje on Lumi Karmitsan kirjasta Villit vanttuut ja vallattomat villasukat .  Aika vallattomat nämä kissasukat kyllä ovatkin.  Ohje oli ohuemmalle langalle, mutta minä käytin näihin lankavarastoistani Novitan Nalle-lankoja. Jouduin siksi hieman muokkaamaan ohjetta pienemmälle silmukkamäärälle sopivaksi. Siirsin kissakuvion sivuilta eteen ja lyhensin hieman vartta. Alkuperäisessä ohjeessa varressa on kummallakin sivulla kissan naama.  Novita Nallen Taika-lanka, tuo pinkki,sopi tähän aika kivasti, sillä se teki kissasta raidallisen, vähän meidän Miirun oloisen. Tuohon kärkiosan kuvioon se sen sijaan oli ehkä hieman liian levoton eikä kuvio nyt erotu kovin selvästi.  Kissasukat menivät anopille synttärilahjaksi.