Koneneulonta - kaulurit

Kerroin alkuvuodesta uudesta harrastuksestani eli koneneulonnasta. Kurssi loppui tältä keväältä muutama viikko sitten, mutta jatkoa on luvassa syksyllä. Aion ehdottomasti ennakkoilmottautua syksyn kurssille heti, kun mahdollista. 

Olen harrastanut vuosien varrella maanantai-iltaisin monenlaisia juttuja,  muun muassa luovaa kirjoittamista, öljyvärimaalausta, jumppia ja ties mitä. Tämä koneneulonnan kurssi on ollut näihin nähden ihan eri tasolla. Olen melkeinpä perjantaista alkaen aina innolla odottanut maanantaita, ja se on jo melkoista!

Yksi syy kurssin kiehtovuuteen lienee se, että tunneilla on aina pitänyt keskittyä täydellisesti siihen, mitä tekee. Niinpä on aina sen kolmen tunnin session jälkeen ollut sellainen olo kuin olisi ollut lomalla. Kaikki työ- ja muutkin asiat ovat pyyhkiytyneet pois mielestä. 

Tietenkin on myös ollut hauskaa saada aikaan jotakin. Näitä tuotoksia esittelen nyt tämän viikon postauksissa, kun en viitsi kaikkia tunkea yhteen ja samaan postaukseen.  

Kunhan neulekoneen perusteet alkoivat olla hallussa muutamien tekniikkaharjoitusten myötä, olin valmis tekemään ensimmäisen tuotokseni eli kaulurin. Tämä on aloittelijalle hyvä työ, mistä aloittaa, sillä kauluri neulotaan suorana kappaleena. Haastetta riitti sopivasti siinä, että sai laskettua mallitilkusta oikean määrän silmukoita riville ja tarvittavien kerrosten määrän, jotta lopputuote on kokoa 40 cm x 40 cm. 

Eikä se suorankaan neulominen ole aloittelijalle neulekoneella välttämättä ihan suoraviivainen juttu. Silmukoita saattaa tippua - ja voin todeta, että silmukan takaisin poimiminen on neulekoneella tuhannesti vaikeampaa kuin käsin neuloessa - tai jotain muita omituisia sotkuja saattaa ilmetä. 

Kaksi kauluria olen toistaiseksi saanut aikaan. Ensimmäisenä neuloin tämän vaaleansinisen. Lankana siinä on Regia Soft Glitter, ja kaulurissa onkin kiva kimallus, vaikkei se kuvissa erotukaan. Soft-nimestään huolimatta tämä lanka ei minusta ole kovinkaan pehmeää, vaan päinvastoin tuntuu varsin karhealta, joten ei ihan miellyttävin kaulurissa, joka kuitenkin on suoraan ihoa vasten. 

Nurja puolikin on kaunista koneella neulottuna.
Toisen kaulurini neuloin ihan omin päin kotona omalla koneellani, kun sain sen toimimaan. Raidallinen lanka on ONline Supersocke Cotton Plus. Minulla oli ollut tämä kerä jo monta vuotta jemmassa odottamassa, että neuloisin siitä kaulaliinan tai jotain vastaavaa. Vaikka lanka onkin 50% puuvillaa, uskaltauduin kokeilemaan sen neulomista koneella.Ja hyvin neuloitui. Täyspuuvillaisia lankoja ei aloittelevalle koneneulojalle suositella, ovat joustamattomuudessaan niin vaikeita ja hankalia saada siistiä jälkeä. 

Tämä raidallinen kauluri on todella miellyttävän tuntuinen. Ei tietenkään yhtä lämmin kuin villainen, joten sopii keväisiin puhureihin, ei pakkasiin. 

Tämäkin toimii nurjapuoli alla tai päällä.


Neuloa sujautin ihan ensiksi tästä raitalangasta kapean kaulaliinan neulekoneella. Lanka ei riittänyt riittävän pitkään kaulaliinaan, joten purin tämän ja teinkin kaulurin. Siihen lanka riitti hyvin.
 
Kaulaliina olisi ollut liian lyhyt.

Kauluriin lanka riitti hyvin.

Kaulurin juju on, että neliön muotoinen kappale ommellaan alla olevan kuvan mukaisesti yhteen. En vain vielä ole näiden kahden perusteella keksinyt, mikä on ihanteellinen pituus, miltä matkalta osan reunat kannattaa ommella yhteen. 

Vaaleansinisessä kaulurissa sauma on ommeltu todella huonosti. Sekin on taito, mikä tämän koneneulontakurssin aikana on ehdottomasti parantunut tästä ensimmäisestä saumasta. 

Kommentit