Koneneulonta - lapasharjoituksia

Näin vasta alkeiskurssin käyneenä sanoisin, että neulekoneesta on suurin hyöty isojen kappaleiden neulomisessa ja erityisesti silloin, kun kappaleissa ei tarvitse tehdä paljonkaan levennyksiä tai kavennuksia. Sillä vaikka kone onkin se, joka neuloo, kaikki levennykset ja kavennukset täytyy tehdä käsin.

Sinänsä nuo silmukansiirrot sujuvat ihan nopeasti, joten luulen, että mielipiteeni tästä saattaa muuttua jatkokurssien myötä. Mutta toistaiseksi näissä siirroissa on minulla aina suuri silmukan putoamisen riski, ja sitten homma menee hankalaksi - ja hitaaksi. 

Harjoittelin lapasen tekoa koneella, ihan vain todetakseni, että ainakin toistaiseksi neulon lapaset käsin, en koneella. Koneella lapanen neulotaan yleensä tasona. On ilmeisesti jokin tapa neuloa se myös suljettuna neuleena, muta se on jatkokurssien aiheita. Joka tapauksessa se vaatisi neulekoneeseen myös alatason, mitä minulla ei valitettavasti ole. Alatason puuttumisen vuoksi en myöskään voi neuloa aitoa resoria, siksi näissä harjoituslapasissakaan ei ole resoria. 

Näyttääkö lapaselta?

Ylläolevassa kuvassa lapaseen on neulottu ranneosuus ja levennetty jo peukaloa varten. Kuva tosin taitaa olla otettu sellaisesta virheellisestä tapauksesta, jossa tein peukalolevennykset reunoihin, vaikka ne olisi ohjeen mukaan pitänyt tehdä 12 silmukan päähän kummastakin reunasta. 


Neulekoneen päällä ensimmäinen koekappale.

Kärsivällisyyteni riitti kolmeen lapaseen. Ensimmäisen kohdalla tavasin ohjetta tietenkin huolellisesti ja siitä tulikin loppujen lopuksi onnistunein kappale. Peukalo jäi liian lyhyeksi ja kämmenosan kärkikavennuksissa tapahtui jotain unohduksia, mutta kun olin saanut kärjen ommeltua kiinni ja myös sivusauman tehtyä, lopputulos näytti ihan lapaselta. 

Yllä kaikki kolme tekelettäni. Keskellä ensimmäinen eli loppujen lopuksi parhaimmaksi jäänyt. Vasemmalla on yritys nro 2. Peukalolevennykset menivät väärään paikkaan eli reunaan. Ilmankos tuntuikin neuloessa, että eihän se nyt niin työlästä olekaan. Jos levennykset tekee ohjeen mukaan, pitää joka toisella kerroksella siirtää 12 silmukkaa yhden neulan verran ulommas. Sellaisiakin silmukansiirtäjiä (siirtoneuloja) on, joilla voi siirtää vaikkapa 6 silmukkaa kerrallaan. Minulla on vain kolmen silmukan siirtäjä, joten 12 silmukkaa vaatii nejä erillistä kolmen silmukan siirtoa. Ja joka siirrossa tosiaan on se pudottamisen riski.

Kakkosversio on myös pitempi, koska ensimmäinen tuntui liian lyhyeltä. Jokin laskuissa meni pieleen, sillä kakkosesta tuli - tai olisi tullut - liian pitkä. En siksi jaksanut sitä ommella kokonaan kasaan. 

Kuvassa oikealla on kolmas yritys. Siinä peukalolevennykset ovat oikeassa kohdassa, mutta muun muassa aloitus meni pieleen.

Ehkä jatkan lapasharjoituksia joskus, kun sellainen inspiraatio iskee. Lapanen on sopivan pieni työ harjoitella monipuolisesti levennyksiä ja kavennuksia. 


Kommentit