Kauppakassin ohje

Kolmas kerta toden sanoo! Tällä kertaa kauppakassin kohdalla. Ensimmäisestä tuli kivan näköinen, mutta hieman liian iso (varasin saumavarat tajuamatta, että ei olisi tarvinnut, kun saumat ovat ulkopuolella) ja tein osan ompeluvaiheista väärässä järjestyksessä, mikä näkyy lopputuloksessa.

Viime viikonloppuna jatkoin harjoitteluja parilla raitakassilla. Niistä ensimmäinen oli jo selvästi aiempaa parempi, mutta edelleen ompelin kassin yläreunan taitteen väärässä kohdassa prosessia. Kolmannessa sekin meni sitten oikein.

Tästä innostuneena tein vielä yhden tällaisen kassin ja samalla kokosin siitä nämä ohjeet siltä varalta, että joku lukijoista innostuisi myös tekemään tällaisen kassin. Yritin olla mahdollisimman yksityiskohtainen (joidenkin makuun ehkä liiankin), mutta jos jokin kohta jää epäselväksi, kerro toki, niin täydennän ohjetta. Tai jos teen mielestäsi jossain kohtaa ihan hölmösti ja jotain voisi tehdä fiksummin, kerro ihmeessä sekin.

Valmis kassi taittuu näin pieneen nippuun.


Kassia varten tarvitset:

 • Tukevaa, venymätöntä kangasta: 
  • Etu- ja takakappaleisiin joko yhtenäinen 100 cm x 35 cm  tai jos kangas on kuviollista,
   2 kpl 51 cm x 35 cm palasta, jotka ompelet alaosasta yhteen. Näin kuvio on oikeinpäin molemmilla sivuilla. (kuvassa nro 1)
  • Sivuja varten 2 kpl 42 cm x 17,5 cm. (nro 2)
  • Hihnoja varten 2 kpl 8 cm x 55 cm. (nro 3)
 • Vinonauhaa yht. 180 cm (osta valmiina tai tee itse)
 • Lankaa, sakset, mittanauha/viivoitin jne.

Valmista kassi näin:

 1. Leikkaa kankaat. Jos teet etu- ja takkakappaleen kahdesta eri kappaleesta, ompele ne alareunasta yhteen.
 2. Silitä hihnat (8 cm x 55 cm palat): taita palat ensin pitkittäin kahtia, silitä taite, ja avaa. Taita sitten toinen reuna kohti keskitaitetta, silitä. Sama toiselle reunalle. Lopuksi taita suikale kiinni ja silitä nelinkertaisesti taitettu kangas.
  Keskelle silitetty taite on avattu ja toinen puoli reunaa taitetaan sitä kohti. Sama toiselle puolelle.

  Sulje taitokset ja silitä.
 3. Silitä kaikkien muiden kappaleiden yläreunaan n. 2 cm taite:

 4. Sitten ompelukoneelle. Ompele ensin hihnojen kumpikin pitkä reuna, mahdollisimman läheltä reunaa.

 5. Ompele sivukappaleiden ylätaitteet kiinni taitteen ylä- ja alareunasta.

 6. Kiinnitä hihnat nuppineuloilla etu- ja takakappaleen ylätaitteeseen, 8 cm päähän ulkoreunoista. Taita hihnan pää taitteen alle piiloon.  Tarkista vielä ennen ompelua, että hihnat ovat kohdakkain.  Ompele hihnojen kohdalla tupla/triplaommel eli peruuta ja ompele uudestaan.

 7. Avaa kassin etutakakappale, kohdista sivukappaleen alareunan keskikohta etutakakappaleen pitkän sivun keskikohtaan (jos se on tehty kahdesta kappaleesta, keskikohta on tietysti näiden sauma).  Ompele kappaleet yhteen nurjat puolet vastakkain, mahdollisimman läheltä reunaa. Tämän ompeleen, kuten muidenkin kappaleet yhdistävien ompeleiden, on tarkoitus jäädä vinonauhan alle piiloon, siksi sen on oltava lähellä reunaa. Jätä kumpaankin päähän noin sentin pätkä ompelematta, se helpottaa seuraavissa vaiheissa.

 8. Yhdistä sitten sivukappaleen pitkät sivut etu/takakappaleeseen. Muista taaskin ommella läheltä reunaa.  Kun olet ommellut kaikki neljä sivusaumaa, kassi alkaa olla koossa. Enää puuttuu vinonauhat kappaleet yhdistävistä saumoista.

 9. Sijoita ja ompele vinonauha kummankin sivukappaleen pitkiin sivuihin ja pohjasaumaan. Taita vinonauha alussa ja lopussa sentin verran nurjalle, niin saat siistin lopputuloksen. Huolittele siis yhtenäisellä nauhalla aina yksi sivukappale.

  Alkua varten nuppineulat voivat olla avuksi. Muuten niiden käyttäminen vinonauhan kiinnittämisessä on makuasia, minusta ne vain hankaloittavat asiaa.  Vinonauhan saaminen siistiksi alakulmiin on minulle edelleen hieman haastavaa, välillä se onnistuu paremmin, välillä huonommin. Jos tähän on muilla hyviä vinkkejä, otan ilolla vastaan! Se, että jättää osia yhteenommellessa sen pienen ompelemattoman pätkän, auttaa ainakin hieman.

 10. Silitä vielä lopuksi kassi muotoonsa: taita sivu- ja pohjakappaleet sisäänpäin ja silitä. Näin kassi on helpompi taitella pieneen tilaan säilytystä varten.
  Lopputuotos näyttää tältä:

  Tämä raitakassi oli se järjestyksessään kolmas tekeleeni: Kommentit