Perjantain ja lauantain välisenä yönä jostain ilmaantui sakea sumu tänne meillepäin. Se tuntui aika oudolta, kun mittari näytti kuitenkin -14 pakkasastetta. Sumu oli sitten tehnyt taikojaan ja lauantaiaamuna (-10°C) maisema oli hyvin valkoinen, kun kaikki pinnat, niin puiden oksat kuin autot ja mikä vain ulkona oli, olivat valkoisenaan - niin - kuurasta vai huurteesta?
Jostain syystä en yhtäkkiä tiennytkään, kummaksi tätä ilmiötä nimittää. Siispä avuksi Wikipedia, joka kuvailee kuuraa näin:
Kuura on pienten jääkiteiden muodostama valkea peite rakenteiden pinnassa. Kirkkaina öinä maan lämpötilan laskiessa nopeasti kuuraa voi syntyä maanpinnalle, kasveihin ja rakennuksiin. Kuuraa ilmestyy esimerkiksi nurmikolle ja autojen tuulilaseihin.
Kuura sotketaan usein huurteen kanssa, ja yleiskielessä molempia kutsutaan huurteeksi. Meteorologisesti ero on siinä, että kuura syntyy härmistymällä suoraan vesihöyrystä kiinteään muotoon, tilanteessa jolloin kastepiste on pakkasen puolella, pinnan lämpötila on alempi kuin kastepiste, mutta ilman lämpötila korkeampi kuin kastepiste.
Hmm, ehkä tämä on sitten kuuraa. Mutta mitä Wikipedia sanoo huurteesta?
"Kaikkea se tuo emäntä miettiikin. Kuuraa vai huurretta, minulle se on oikeastaan ihan sama." |
Huurre on jääkiteiden muodostama peite rakenteiden pinnassa. Etelä-Suomessa kuura on paljon yleisempi. Erona on se, että huurre muodostuu, kun ilman suhteellinen kosteus on 100 prosenttia, eli ilman lämpötila on sama kuin kastepiste. Tällöin tiivistyy pieniä alijäähtyneen nesteen pisaroita, joista syntyy jäätävää sumua tai utua, ja jotka tarttuvat hanakasti kaikkiin tarpeeksi kylmiin pintoihin.
Pohjois- ja Itä-Suomen tunturi- ja vaaramaastossa huurretta syntyy huomattavia määriä kun matalalla viistävät pilvet koskettavat vaaranlakia. Puiden oksille kertyvästä huurteesta syntyy tykkyä, kun jääkiteet kasvavat kiinni toisiinsa.
Kylmän juomapullon tai -lasin pintaan syntyy kastetta, ei huurretta, sillä pullon pinta ei yleensä ole pakkasen puolella. Pakastimesta otetun jäätelöpakkauksen tai pullon pintaan syntyy kuuraa, ei huurretta, sillä kuura härmistyy suoraan näkymättömästä vesihöyrystä kiinteään olomuotoon. Sen sijaan pakastimen sisään sen jäähdytysritilään saattaa syntyä huurretta.
Ihan pihalla, kumpaa tämä on. Eikä sillä tietysti ole väliäkään, mutta jos jollain on asiasta näkemystä tai tietoa, kertokoon!
"Ei paljon kiinnosta minuakaan tuollaiset pohdinnat. Paljon kiinnostavampaa on se, että linnut ovat alkaneet laulaa taas." |
Kaunista joka tapauksessa!
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatuksia?