Kävyt sytykkeiksi

Pinterest ehdottelee ahkerasti aiempien hakujen perusteella kaikenlaisia kivoja ideoita. Niiden joukossa oli tämä, jonka ehdinkin jo myös toteuttaa, eli kävyistä tehdyt sytykkeet. 

Minun tulee tehtyä näitä sytykkeitä kutakuinkin kerran vuodessa, ja aiemmin olen tehnyt niitä munankennoista. Kennoja on nytkin jemmassa, mutta käpysytykkeet vaikuttivat huomattavasti helpommalta vaihtoehdolta kennonyhräykselle, joten innostuin tästä ideasta heti. 

Niinpä yhden metsälenkin yhteydessä keräsin muovipussillisen käpyjä. Harmittelin niiden pienuutta verrattuna Pinterestissä olleeseen amerikkalaiseen käpyserkkuunsa, mutta näillä on mentävä, mitä täällä on tarjolla. 


"Kohotetut" eli kuivuneet kävyt.

Kävyt pääsivät ensin viikoksi saunan lauteille kuivumaan. Olipa hauska havaita, kuinka korkeaksi pinoksi märkänä littanat kävyt kohosivat viikon aikana. Ja pienistä kävyistä oli tullut kauniita auenneita käpyjä.

Kuivatuksen jälkeen varsinainen tekoprosessi oli samanlainen kuin munankennosytykkeilläkin, paitsi ettei tietenkään tarvinnut askarrella näitä mihinkään eri muotoon. 


Alkutilanne heti metsästä tuomisen jälkeen.



Vanhat, tutut välineet: kattila, kynttilänjämiä ja grillipihdit.

Innostukseni hommaa kohti alkoi laimeta siinä vaiheessa, kun oli dippaillut kävyt jo pariin kertaan steariiniin eikä niihin tuntunut tarttuvan mitään. Kolmannen kierroksen jälkeen kyllästyin ja päätin niiden antaa kelvata sellaisenaan tai olla kelpaamatta.

Kun sitten steariinin kuivuttua kokosin valmiit sytykekävyt yhteen laatikkoon, havaitsin, että kyllähän niissä sittenkin oli ihan kivasti steariinia. Minun kynttiläjämistäni tuntuu aina tulevan punaista steariinia, joten kävytkin saivat punertavan värityksen. Yksi kynttilöistä oli ollut aikoinaan kimallepintainen, joten muutama käpy sai siitä hieman kimallettakin. Harmillisen vähän kyllä ja se vähäkin enimmäkseen hautautui lisäkerrosten alle. 

Kimalle  näytti kuitenkin kävyissä sen verran kivalle, että jos vain muistan, niin ostan oikein erikseen kimalletta ennen seuraavan erän valmistusta ja ripottelen kunnon glitterit steariinin joukkoon. 


Tässä vaiheessa vielä epäilytti, tuliko tästä nyt yhtään mitään.

Yhteen kasattuna ne näyttävät jo ihan kivoilta, ja ihan sytykkeiltä. 

Sitten oli jäljellä enää testaus. Onko tällaisista käpysytykkeistä mihinkään? Ilma viileni sopivasti takan sytyttämiseksi, joten käpy pääsi heti testiin. Ilokseni käpysytyke toimi vallan mainiosti, ainakin kun puut olivat hyvin kuivia. Käpy jaksoi palaa yllättävän kauan ja ehti siten sytyttää ympärillä olleet puut. Tiedä sitten, olisiko toiminut ihan yhtä hyvin ilman steariiniakin...

Eli loppu hyvin, kaikki hyvin. Ja koska näitä syntyy nopeasti todella iso määrä, on näitä luvassa jouluviemisiksi vähän sinne sun tänne tänä vuonna. Niin, ajatelkaa, joulu on jo ihan pian!

Todistusaineistoa: syttyy ja sytyttää. 


Kommentit