"Tiesitkö, miksi lauantai on nimeltään lauantai? No, en minäkään tiennyt, mutta googlasin, kun alkoi kiinnostaa. Ja tällainen selitys löytyi:"
Lauantai on perinteellinen kylvyn ja saunomisen päivä. Arkiaherrusten jälkeen puhdistaudutaan pyhäpäivän viettoon. Tässä tavassa piilee myös vastaus lauantai-sanan alkuperään. Sana on tullut meille skandinaaveilta. Muinaisnorjassa eli Edda-saagojen kielessä lauantai on laugardagr; nykyruotsissa sana on saanut asun lördag. Muiden viikonpäivien nimien tapaan lopussa oleva ‑tai on lainaa päivää tarkoittavasta skandinaavisesta sanasta (vrt. mainitut ‑dagr ja ‑dag). Sanojen alut laugar- ja lör- ovat lähtöisin lipeää, kylpyä tai pyykkiä tarkoittavasta sanasta. Lauantai on siis pese(yty)misen päivä.
[lähde: Kotimaisten kielten keskus: https://www.kotus.fi/nyt/kysymyksia_ja_vastauksia/sanojen_alkuperasta/lauantai]
"Niinpä siis pesulle tänään kaikki, saunaan, jos mahdollista. Minä en kyllä saunomisesta välitä. Tykkään makoilla saunan lattialla ja kiipeillä sen lauteilla silloin, kun se huone on viileä. Mutta nuo ihmiset tykkää jostain syystä lämmittää sen huoneen ihan kuumaksi ja sitten vielä heittävät vettä sihisemään sellaisen kivipinon päälle. Kerran olin siellä saunassa, kun niin tapahtui. Hui että säikähdin! Säntäsin vauhdilla saunan oven alta pois sieltä ja täydellä vauhdillani sain kylppärin oven ongelmitta auki myös. En ihan heti mennyt takaisin siihen paikkaan."
Tupsu-teemaviikko pv 5.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatuksia?