Kesähatun ohje

Mainitsin hattuja esitellessäni, että taidan tehdä ohjeesta oman postauksensa. Tässä se nyt tulee. Järjestys, missä minä ompelen näitä hatun osia yhteen, ei välttämättä ole juuri se paras ja tehokkain, mutta tähän järjestykseen päädyin parin kokeilun kautta. Ainakin itselleni tämä oli toimiva järjestys, mutta yhtä hyvin hatun voi koota päälaeltakin aloittaen. 

Hattuun tarvitset: 
- puuvillakangasta mm. lierin koosta riippuen n. 60 x 60 cm palan
- tukikangasta lierin verran (voit laittaa tukikankaan lierin molempiin kappaleisiin tai vain toiseen)

Valmiita kaavoja löytyy netistä esim. hakusanalla 'bucket hat pattern'. Tässä yksi: http://theessentialsclub.com/blog-posts/bucket-hat

Toisaalta jos sinulla on joku hyvänmallinen kesähattu, varsinkin lierin voi piirtää kaavaksi siitä. En enää löydä sitä, mistä otin itselleni kaavan alunperin, mutta loppujen lopuksi käytin siitä vain päälakiosan, joka oli/on soikio täydellisen ympyrän sijaan eli enemmän päälaen muotoinen - tai miten pyöreä pää nyt kullakin on. Lierin kaavan piirsin vanhasta kesähatustani. Keskikappaleen puolestaan päädyin tekemään suorakaiteena (puolisuunnikkaana, jos tarkkoja ollaan), jonka alareuna on päänympärys + saumavarat ja yläreuna muutaman sentin lyhyempi (päälakikappaleen kehän pituus). 

Kaarevien ja suorien osien pituuksien yhteensovittaminen oli tässä haastavinta ja niinpä ensimmäisissä koekappaleissa jätin sivusauman auki ja ompelin sen vasta, kun olin ommellut kappaleet (esim. lierin ja keskiosan) melkein kokonaan yhteen ja siten pystyin katsomaan, miten hyvin mitat täsmäsivät). 

Tässäpä hatun kokoamisen vaiheet. 

Vaihe 1. Leikkaa hatun osat: päälaki, keskiosa, lierin ylä- ja alapuoli, lierin tukikangas. Silitä tukikangas jompaankumpaan lierikappaleeseen, tai molempiin, jos haluat tukevamman lierin. 

Vaihe 1. Hatun kappaleet leikattu. 

Vaihe 2. Ompele lierikappaleet nurjalta ympyräksi. 

Vaihe 2. Lierit ommeltu umpeen ympyröiksi. 


Vaihe 3. Laita lierikappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele yhteen uloimmasta reunasta. 

Vaihe 3. Lierikappaleet alareunastaan yhteen. 

Vaihe 4. Käännä lieri, silitä. Tikkaa reuna. 

Vaihe 4. Tikkaa lierin alareuna.

Vaihe 5. Tikkaa lieriin (jos haluat) useampi ommelrivi sopivalla välillä. Voit myös tehdä tämän vaiheen ihan viimeisenä, kun hattu on muuten kasassa. 

Vaihe 5 (tai myöhemmin). Ompele lieriin useampi ommelrivi. 

Vaihe 6. Ompele keskikappaleen lyhyt sauma nurjalta.

Vaihe 6. Sulje hatun keskikappale ympyräksi ompelemalla lyhyt sauma nurjalta. 

Vaihe 7. Aseta lieri ja keskiosa oikeat puolet vastakkain ja ompele yhteen keskiosan pidempi alareuna ja lierin yläreuna. 

Vaihe 7. Keskiosa ommeltu lieriin kiinni.

Vaihe 8. Huolittele lierin ja keskiosan välinen sauma siksakilla.

Vaihe 8. Huolittele sauma siksakilla.

Vaihe 9. Kiinnitä hatun yläosa keskiosaan nurjat puolet vastakkain. Tarkista, että mitat osuvat yhteen ja tarvittaessa pienennä joko päälliosaa tai keskiosaa (ottamalla enemmän sisään sivusaumasta). 

Vaihe 9. Yläkappale keskikappaleeseen oikeat puolet vastakkain.

Vaihe 10. Ompele yläosa keskiosaan ja huolittele sauma siksakilla. 

Vaihe 10. Ylä- ja keskiosa yhteen. 

Vaihe 11. Käännä hattu oikeinpäin. Tikkaa hatun yläreuna. 

Vaihe 11. Tikkaa keskiosan yläreuna.

Vaihe 12. Ompele tarvittaessa vielä yksi tikkausrivi lieriin (tai ne kaikki, jos et tehnyt niitä vaiheessa 5). Sitten hattu onkin valmis. 

Vaihe 12. Hattu on valmis!


Nyt sitten vain innolla hattuja ompelemaan! Tämä on hyvä tapa käyttää jämäkankaita, ja niistä saakin mainion personaallisia hattuja. 

Kommentit