Huomioliivineule

Tämähän ei oikeasti ole mikään huomioliivi, mutta sellaiseksi mieheni tämän nimesi, kun sovitin tätä päälleni. :D Kieltämättä kyllä väritys vie ajatukset huomioliivin suuntaan.

Tämän tekeleen kohdalla kävi niin, että löysin - ja ostin - ensin langan, ja aloin vasta sitten miettiä, mitä siitä tekisin. Lankalöydön tein pääsiäisenä Joensuussa Kuitukeiju-lankakaupasta. Summer Nuance -langan värit olivat herkullisen hehkuvia ja kevättä lupailevia - silloin oli vielä loskainen lopputalvi.
Eniten ihastuin oranssisävyiseen lankaan, mutta sitä ei ollut jäljellä kuin yksi kerä. Tätä vihreäsävyistä oli kaksi kerää, joten ostin ne. 

Yhdessä 100 g kerässä on lankaa 360 metriä, joten se on varsin riittoisaa. Siltikin se fakta, että minulla oli lankaa vain kaksi kerää, rajoitti sopivan ohjeen löytämistä. Samoin kuin se, etten oikein voinut tietää, millaisen lopputuloksen langan värivaihdot tuottavat. 

Aikani ohjeita mietittyäni ja selattuani päädyin tekemään nimenomaan tälle langalle suunnitellun ohjeen mukaisen paidan: https://www.lainesdunord.it/en/pattern/290/summer-nuance-vest/, mutta hieman muokattuna. 

Tuossa alkuperäisessä ohjeessa paidan takaosan helma on etuosaa pidempi, ja tuo lisähelma olisi pitänyt ensin neuloa tasona. En kaivannut pidempää helmaa takaosaan, joten yritin hahmottaa varsin vaikeaselkoisesta ohjeesta, mikä olisi sopiva silmukkamäärä aloittaa suoraan suljettuna neuleena. 

Harmillisesti ohjeessa ei ole mitään mittoja vartalonympäryksestä tai muustakaan. Koska kyseessä on italialainen lanka ja kenties ohjekin, niin oletin, että ohjeen L-koko olisi minulle sopivin. Sen silmukkamääräksi laskin 159 + 145 = 304.

No, silmukkamäärällä 304 (ja minun käsialalla) neuleesta olisi tullut aivan liian leveä, minkä havaitsin neulottuani alareunaa kolmisen senttiä. Viime kesänä neuloin kukkaneuleen, ja syksyllä Kalevala-neuleen, joista kummastakin tuli aivan liian isot. En halunnut toistaa samaa virhettä enää kolmatta kertaa, joten laskin neuletiheyden tuosta aikaansaamastani muutaman sentin neuloksesta. 

Koska tämän neulomisesta on nyt jo jonkin verran aikaa, en valitettavasti muista, mihin silmukkamäärään päädyin, mutta kuviosta laskien silmukkamäärä on jotain 230 kieppeillä. Se on vähemmän kuin puseron S-koon ohjeessakin. Käsialani selittää ehkä osan tuosta erosta, mutta enpä tiedä, voiko se selittää sitä ihan kokonaan. 

Kuten todettua, oudossa ohjeessa ei ole mainittu senttejä edes pituudessa, vaan ohje on annettu kerros kerrokselta. Tällä poikkeavalla silmukkamäärällä ja käsialalla en tietenkään voinut noudattaa kerrosmääriä enkä muutenkaan olisi jaksanut niitä laskea, joten neuloin kainaloihin asti omien mittojeni mukaan. 

Yläosassa en enää voinut vältellä tasona neulomista. Koska neulon nurjaa selkeästi löysemmin kuin oikeaa, tein tässä niin, että neuloin nurjan kerroksen aina ohuemmilla puikoilla. Se toimi ja yläosan kerroksista tuli varsin tasalaatuiset. 

Kaula-aukon reunusta neuloessa poikkesin taas hieman ohjeesta, tällä kertaa ihan vahingossa, kun en osannut lukea ohjetta oikein. Ilmeisesti sekin olisi pitänyt neuloa edestakaisin tasona ja lopuksi yhdistää etuosan V:n alareunat toisiina silmukoimalla tai jotenkin muuten. Minä neuloin sen kokonaan suljettuna ja tein kavennuksia V:n terävässä alareunassa. Lopputuloksesta tuli näin ihan siisti. 

Hihansuut sen sijaan olivat tämän puseron/liivin varsinainen kompastuskivi. Ensin neuloin ihan liian löysän ja siitä tuli outo löperö. Toisesta puolestaan neuloin liian tiukan. Purin ensimmäisen pois ja pyrin jonkinlaiseen kompromissiin liian löysän ja tiukan väliltä. Siitä seurauksena taas hieman liian löperö (kuvassa oikealla oleva eli todellisuudessa vasen hiha). Tässä vaiheessa olin jo täysin kyllästynyt koko neuleeseen ja niinpä hihansuut jäivät tällaisiksi. 

Nähtäväksi jää, tuleeko tätä pidettyä ollenkaan. Väristä kyllä tykkään, vaikka se hieman huomioliivimäinen onkin. Ja lanka on ihanan pehmeää puuvillaa, joten on tämä ainakin mukava päällä, jos ei muuta. 


Tässä vielä langat roikkuvat eli hihansuut valmistuivat juuri. 

Laitan tämän narsissikuvan tänne ihan vain siksi, että noissahan on juuri samat värit kuin neuleessa. Huomioliivin sijaan se voisi siis olla nimeltään myös narsissineule. :D

Muutama kuva matkan varrelta, ihan vain koska Miirukin on mukana. 

No okei, tässä kuvassa ei ole Miirua, mutta sen sijaan näkyy tuo lankakerä. Lanka oli tosiaan riittoisaa, sillä sitä meni tähän korkeintaan 1,5 kerää. Toista kerää jäi todella paljon jäljelle, ja nyt pitäisikin keksiä, mihin/miten sen käyttäisi. 
Kommentit