Kirjastokissa Dewey

Yhdysvalloissa, ja kenties muuallakin maailmassa, on kirjastokissoja. Eli kissoja, jotka elävät kirjastossa ja ilahduttavat olemassaolollaan kirjastossa kävijöitä.

Yhdestä tällaisesta kertoo Vicki Myronin "Kirjastokissa". Vicki Myron on Iowassa, Yhdysvaltain maissiosavaltiossa, sijaitsevan pienen Spencerin kaupungin kirjastonhoitaja, ja tämä kirja kertoo tuossa kirjastossa vuosina 1988-2006 asustaneesta Dewey Readmore Books -kissasta. Kissan ohella kirjasta avautuu näköalapaikka myös Iowaan ja Yhdysvalloissakin noina vuosikymmeninä tapahtuneisiin muutoksiin maataloudessa ja teollisuudessa.

Kuva täältä.
Dewey löytyy tammikuisena pakkasaamuna kirjaston palautusluukusta. Se on ihan pieni pentu vielä, ja melkein kuoliaaksi paleltunut. Kirjastonväki ottaa sen omakseen, hoivaa kuntoon ja niin siitä kasvaa koko kaupunkia ja lähitienoitakin ilahduttava kissa.

Deweyn tarina on koskettava ja kirja on mukavaa luettavaa. Hieman lukiessa kyllä alkaa epäilyttää, oliko se nyt aivan niin ihmeellinen kissa - ehkä tarinan kirjoittaja katselee asiaa hieman vaaleanpunaisten lasien läpi.

Tosiasia joka tapauksessa on, että Dewey lienee Yhdysvaltain kuuluisin kirjastokissa ja sitä tultiin katsomaan kaukaakin.

Tietääkö kukaan, onko Suomessa yhtään kirjastokissaa? Lukukoiriahan on, mutta ne koirat vain vierailevat kirjastoissa. Nyt kun meillä on jo useampi kissakahvila, niin olisipa ihanaa saada myös kissalla höystetty kirjasto. Veikkaanpa kuitenkin, ettei sellaista ole tulossa, kaikenmaailman säädökset ja säännöt sen estävät.

P.S. Vierailin jokunen viikko sitten Helsingin uudistuneessa kissakahvilassa Helkatissa. Siitä voit lukea jutun matkakohteisiin keskittyvässä toisessa blogissani eli täällä.

Kommentit

  1. Minullakin on ollut jo pitkään lukulistalla tämä kirja! Pitääkin seuraavalla kerralla, kun kirjastoon eksyy, kysyä tätä :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ajatuksia?